НБУ може відпустити курс до 9,5 гривень за долар - експерт

Четвер, 3 січня 2013, 18:47

У 2013 році Україні не вдасться уникнути девальвації національної валюти.

Про це пише економіст Любомир Шавалюк у спецпроекті "Світ у 2013", передає Тиждень.ua.

Експерт відзначає, що подальша штучна підтримка гривні поглиблюватиме кризу. 

"У 2013 році через брак адекватної економічним реаліям девальвації дефіцит поточного рахунку і далі швидко зростатиме. Поглиблення рецесії в Європі спричинить зменшення експорту, а половинчасті заходи українського уряду призведуть до втрати і внутрішнього ринку. Імпорт капіталу зменшуватиметься через несприятливий інвестиційний клімат", - відзначає Шавалюк.

Реклама:

На його думку, поновлення співпраці з МВФ у теперішніх політичних умовах малоймовірне або ж буде не в тому обсязі, якого реально потребує режим Януковича.

"Тому якщо уряд і здійснить ще кілька розміщень єврооблігацій, то ризикує через високі відсотки втратити довіру інвесторів та відповідно платоспроможність і можливість позичати надалі. За таких умов НБУ щомісяця втрачатиме 1-2 млрд доларів резервів, але все одно буде змушений девальвувати гривню протягом року", - відзначає експерт.

Шавалюк  додає, що це вигідно й експортоорієнтованим бізнес-імперіям олігархів і на певний час уряду, який у такий спосіб зможе тимчасово залатати неминучі дірки в бюджеті.

"Питання більше в тому, чи це буде повзуче знецінення гривні впродовж року, чи одноразовий (або принаймні дуже стислий у термінах) різкий обвал. Швидше за все, на початку 2013 року уряд і Нацбанк відпустять курс гривні - нацвалюта може подешевшати на 10-20% (до 8,8-9,5 гривень за долар), як у сусідніх країнах. У такому разі частина диспропорцій зменшиться, принаймні на певний час", - відзначає Шавалюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!