"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Помірна девальвація не вплине на банківську систему - експерти

Вівторок, 22 січня 2013, 13:26

Помірна девальвація нацвалюти, що закладена в бюджет на 2013 рік не буде мати істотного впливу на фінрезультат банківської системи України.

Про це повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

На думку фахівців НАБУ, з 2008 року банківська система набула певного "імунітету" до помірних курсових коливань.

"За цей період значно скоротився обсяг валютної складової в кредитному портфелі (на 20,8 п.п. - до 39,5% станом на 01 жовтня 2012 року) та в зобов'язаннях (на 8,9 п.п. - до 50,1%)", - зазначають банкіри.

Реклама:

За словами експертів, незважаючи на збереження валютних ризиків на рівні окремих банків, банківська система в цілому здатна краще протистояти курсовим коливанням, ніж 3 роки тому.

"Наявність обмежень на кредитування громадян в інвалюті, а також підвищені норми обов'язкових резервів за валютними коштами сприяють подальшому зниженню рівня валютизації банківської системи. При цьому банки залишаються активними учасниками валютного ринку, використовуючи різні інструменти хеджування валютних ризиків", - говориться у повідомленні.

Як відомо, у грудні 2012 року обсяг операцій на міжбанківському валютному ринку склав 46, 322 млрд доларів (за підсумками 2012 року - 523,711 млрд доларів).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: