У Мін'юсті визначили процедуру санації держпідприємств

Четвер, 20 грудня 2012, 09:44

Мін'юст запропонував механізм досудової санації держпідприємств, який дозволить уникнути процедури їх банкрутства.

Документ прописує механізм санації держпідприємств за рахунок позабюджетних коштів до порушення справи про банкрутство, пише "Комерсант-Україна".

Право ініціювати процедуру санації держпідприємства отримає його керівник або кредитори.

Таке рішення може бути прийняте в разі відсутності або нестачі бюджетних джерел фінансування, але лише за умови, що в ході санації не передбачається відчуження об'єктів нерухомого майна, що забезпечують здійснення його основної виробничої діяльності.

Реклама:

Якщо запропоновані заходи не забезпечать відновлення платоспроможності, уповноважений орган відмовить в погодженні проведення санації держпідприємства.

Цей механізм повинен дозволити заощадити бюджетні кошти і відновити платоспроможність підприємства, не доводячи його до банкрутства.

За словами президента Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимира Щелкунова, новий механізм повинен захистити держпідприємства від цілеспрямованого банкрутства.

"Зараз це стало дуже великою проблемою. Однак існують сумніви, чи зможе механізм нормально діяти, чи не призведе він до ще більших зловживань", - пояснив він.

Експерти відзначають істотні недоліки запропонованого механізму.

Партнер адвокатської фірми AstapovLawyers Тетяна Кузьменко звертає увагу на те, що підприємство-боржник в рамках санації може отримувати позики не тільки від своїх нинішніх кредиторів.

"Ніхто не заважає керівнику держпідприємства залучити кредит, відновивши платоспроможність компанії. Однак поява нового механізму досудової санації дозволить істотно відстрочити отримання кредиторами своїх коштів", - відзначає юрист.

Крім того, юристи не виключають і зловживань в ході санації.

"Документ забороняє відчуження або приватизацію нерухомого майна, однак в ньому нічого не говориться ні про заборону на відчуження корпоративних прав, ні про можливість довгострокової концесії майна держпідприємств", - уточнила Кузьменко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: