У Арбузова каратимуть банки за високі депозитні ставки

П'ятниця, 14 грудня 2012, 08:54

Нацбанк та Фонд гарантування вкладів фізосіб почали готувати новий механізм розрахунку відрахувань до ФГВФО для тих установ, які платять клієнтам більше, ніж їх конкуренти.

Про це пише "Комерсант-Україна"

"Банк, що залучає кошти за дуже високої ставки, веде ризикову політику. У фонду є можливість ввести диференційовану ставку відрахувань", - зазначив директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко.

За його словами, показником, що дозволяє виявляти такі банки, може стати перевищення середньої депозитної ставки банку над середньоринковою.

Реклама:

Зараз банки платять у ФГВФО регулярний щоквартальний збір, який диференційований лише за видами валют: 0,5% від суми вкладів у гривні, 0,8% - в іноземній валюті. Однак ця модель не враховує ризику банкрутства установи і подальшого виникнення необхідності компенсації вкладів з коштів фонду.

"Банки з порушеною ліквідністю залучають кошти за завищеною ціною, що несе загрозу для вкладників, - зазначає директор-розпорядник ФГВФО Олена Шарова. - Але вкладники повинні нести солідарну відповідальність, так як їм слід розуміти, що високі ставки означають ризикові операції".

Тому запропонована ідея з підвищеними відрахуваннями. "Наприклад, якщо у банку ставка по вкладах становить 18%, а на ринку - 14-15%, то до нього застосовуватиметься підвищений коефіцієнт. Внаслідок банк буде відраховувати до фонду більше коштів", - говорить Ткаченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!