"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Здешевити кредитування може прозоре рефінансування від НБУ

Понеділок, 26 листопада 2012, 14:13

Важливим напрямом здешевлення кредитування є створення швидкого та прозорого інституту рефінансування комерційних банків з боку Нацбанку.

Про це заявив член комітету із захисту прав кредиторів НАБУ, заступник голови правління "УкрСиббанку" Сергій Панов.

За словами Панова, доступність і вартість кредитів на пряму залежить від наявності встановлених на законодавчому рівні адекватних прав банку, як кредитора і партнера-позичальника. Для нормального функціонування кредитно-фінансової системи необхідний баланс зобов'язань банку перед вкладниками з правами банку як кредитора при наданні кредитів.

Експерт зазначає, що збалансованість прав і зобов'язань банку є невід'ємною складовою доступності кредитів і їх вартості. Чим більше впевнений банк у своїх правах, тим менше прийняті ним ризики, а відповідно, тим менше вартість кредиту. Причому, цей постулат стосується як взаємовідносин банку з позичальником, так і з державою.

Реклама:

"Важливим напрямком здешевлення кредитування є створення швидкого та прозорого інституту рефінансування комерційних банків з боку Нацбанку. Розміщуючи вільні кошти в державні цінні папери, комерційні банки повинні мати автоматичне рефінансування під заставу таких цінних паперів, що, в свою чергу, відіб'ється як на доступності, так і на вартості кредитування", - зазначив Панов.

На думку експерта, банкіри очікують прийняття законодавчих актів, що стосуються спрощення застосування плаваючої процентної ставки за кредитами (необхідно для довгострокового кредитування), поліпшення та прозорості виконавчих процедур, що стосуються виконання судових рішень і продажу заставного майна.

"Це також необхідно не тільки для банків, але і для проблемних позичальників, чиє майно не повинно продаватися за безцінь виконавчою службою", - відзначив Панов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: