Два держбанки є лідерами зі скупки ОВДП

Понеділок, 19 листопада 2012, 15:02

Ощадбанк і Укрексімбанк активно скуповують ОВДП.

Про це "Економічній правді" повідомило джерело у одному із великих банків України.

"За вересень кожен з них купив облігацій більш, ніж на 600 млн гривень. В жовтні та листопаді вони також продовжують це робити", - зазначив співрозмовник.

За його словами, Мінфін переважно рефінансує борги, що вже погашаються. Тобто, за рахунок нових боргів він закриває старі.

Реклама:

"Купують держбанки. Беруть рефінансування в НБУ і купують. Окрім цього мають ще якісь свої власні кошти, все ж обслуговуючи державні установи ліквідності власної у них теж багато", - сказав співрозмовник.

Нагадаємо, за даними НБУ, усього за 10 місяців 2012 року за результатами первинного розміщення ОВДП до держбюджету України надійшло 30,1 млрд гривень, 2,4 млрд доларів, 316,6 млн євро.

У листопаді, як повідомлялося, Мінфін на аукціонах з продажу ОВДП залучив до держбюджету спочатку 3,904 млрд гривень, потім 402,67 млн гривень і ще 532,784 млн гривень.

У НБУ також повідомили, що платежі з погашення та сплати доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно і в повному обсязі, який з початку року становив 44,5 млрд гривень, у тому числі основний борг – 29,8 млрд гривень, сплата доходу – 14,6 млрд гривень.

Обсяг придбаних Нацбанком держоблігацій (за номінальною вартістю) в жовтні становив 3,96 млрд гривень (з початку року – 18,1 млрд гривень).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!