"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Банки не можуть конкурувати із забудовниками щодо розстрочки

Четвер, 4 жовтня 2012, 16:03 -

Банківські кредити все ще поступаються за привабливістю пропозицій забудовників з надання розстрочки для покупців житла в новобудовах.

Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК "Park Stone" Дмитро Шостя, коментуючи інформацію деяких банкірів щодо можливого згортання програм розстрочки на користь банківських кредитів.

За словами експерта, всупереч розхожій думці про те, що розстрочка є вимушеною мірою забудовників у кризовий період, такий канал продажів широко використовувався і в благополучніші для будівельної галузі часи, а єдиною умовою був і залишається великий перший внесок (від 50%) та готовність швидко внести решту вартості житла (термін 1-2 роки).

"За нашими оцінками, близько 80% всіх компаній, які активно працюють на первинному ринку, надають своїм клієнтам безвідсоткову розстрочку. При цьому ця розстрочка, як правило, надається до введення будинку в експлуатацію на термін 1-2 роки. Ці терміни пов'язані з будівництвом будинку. У перший рік, поки рівень готовності не досягне 50-60%, квартири розкуповуються досить мляво", - відзначає Шостя.

Реклама:

Позика під відсотки може видаватися афілійованою або партнерською фінансовою компанією на трохи більш тривалий термін, при цьому ставка все одно вигідніша, ніж у банку, відзначає експерт.

"При цьому відсоткова ставка в 10-12%, яку можуть собі дозволити такі фінустанови, для банкірів велика рідкість", - каже Шостя.

За його словами, забудовник самостійно не може видавати позику на термін, порівнянний з терміном банківського кредиту, оскільки після введення будинку в експлуатацію хтось повинен взяти на себе боргові ризики.

"Це може бути або фінансова компанія, або банк, оскільки на момент оформлення свідоцтва про право власності, тобто про передачу квартири інвестору, забудовник повинен отримати 100% оплату житла. Але навряд чи хтось погодиться брати на себе такі зобов'язання "на півдорозі", - додає експерт.

Нагадаємо, раніше ЗМІ поширили інформацію від представника одного з держбанків про можливе зникнення розстрочки як форми роботи з клієнтами в разі активізації банківського кредитування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: