"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Миючим засобам готують подорожчання

Четвер, 18 жовтня 2012, 09:41

Використання фосфатів у виробництві миючих засобів хочуть обмежити, що підвищить вартість готової продукції на 20%.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Народні депутати Анатолій Семинога (позафракційний) і Євген Шаго (БЮТ-Батьківщина) передали на розгляд комітетів Верховної ради законопроект, що пропонує обмежити використання фосфатів у виробництві миючих засобів.

У документі пропонується з 2013 року заборонити виробництво засобів, у яких вміст фосфатів перевищує 8,5%, а також повністю заборонити ввезення порошків на основі фосфатів.

Реклама:

Крім того, з 2014 року допустиму кількість фосфатів має скоротитися до 3%, а з 2016 року - до 0,2%.

Також, в цей період компанії-виробники, імпортери, а також торговельні мережі, які реалізують засоби на основі фосфатів, будуть обкладатися спеціальним екологічним збором.

Зараз фосфати містяться у всіх пральних порошках, які виробляються в Україні, так як виробляти їх дешевше, ніж безфосфатні засоби, зазначає Анатолій Семинога.

За даними одного з найбільших виробників, вміст фосфатів у таких порошках становить 5-35%, а їх виробництво дешевше на 20%.

Так, із 110 тис тонн синтетичних миючих засобів, вироблених в Україні в I півріччі, всього 5-10 тис тонн становили безфосфатні, говорять учасники ринку.

У компаніях готові перебудуватися на виробництво за новими технологіями. Однак більш екологічні порошки будуть обходитися українським споживачам дорожче.

Так, зараз безфосфатні порошки в основному ввозяться в невеликих обсягах, що робить їх дорожче звичайних у середньому на 40-50%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: