"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Якщо гривня девальвує, то країна зубожіє - представник НБУ

Понеділок, 15 жовтня 2012, 18:05

Якщо гривня девальвує, ВВП у доларовому вимірі автоматично знизиться, країна зубожіє.

Про це заявив директор генерального економічного департаменту НБУ Олександр Петрик, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на "Деловую столицу".

Він повідомив, що номінальний ВВП України в 2012 році становитиме менше 1,5 трлн гривень, що нижче всіх діючих урядових прогнозів.

"Ми оцінюємо номінальний ВВП на поточний рік трохи нижче 1,5 трлн гривень, або близько 180 млрд доларів. Якщо гривня девальвує, ВВП у доларовому вимірі автоматично знизиться, країна зубожіє. Тож потрібно не маніпулювати курсом, а змінювати структуру економіки", - сказав Петрик.

Реклама:

Він також пояснив, що охолодження національної економіки відбулося через більш сильнее охолодження зовнішньої кон'юнктури в порівнянні з прогнозами.

За його даними, зовнішні ціни на продукцію металургії, частка якої в експорті товарів становить 30%, до вересня впали в середньому на 14%.

Петрик також зазначив, що девальвація призведе до подорожчання обслуговування зовнішніх боргів (на 2013 рік припадає пікове навантаження), а також погіршить ситуацію з простроченими боргами в банківському секторі.

"Девальвація - це ліки короткострокової дії. Їх треба приймати тільки в критичних ситуаціях, коли іншого виходу вже немає. Різке ослаблення обмінного курсу нацвалюти з невеликим лагом дає зростання всіх цін", - відзначив представник НБУ.

Як повідомлялося, згідно з офіційним урядовим прогнозом, номінальний ВВП в 2012 році при оптимістичному розвитку ситуації очікується на рівні 1,516 трлн гривень, а при песимістичному - 1,5 трлн гривень.

Нагадаємо, раніше уряд затвердив проект держбюджету, що передбачає зростання ВВП в 2013 році на 4,5% в порівнянні з прогнозом збільшення ВВП на 3,9%, закладеним у бюджет 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!