"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Європі прив'язали кредит Україні до виборів?

Середа, 26 вересня 2012, 10:23

Єврокомісія виділить Україні кредит в 610 млн євро тільки після парламентських виборів, якщо спостерігачі визнають їх демократичними.

Про це пише газета Комерсант із посиланням на джерела.

Ще до візиту першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського в Брюссель, Кабмін спробував виконати критерії, установлені ЄС для поновлення фінансової допомоги Києву.

Із цією метою в п'ятницю Конституційна асамблея відступила від своїх планів роботи й затвердила урядовий законопроект про розширення конституційних повноважень Рахункової палати. 

Реклама:

В уряді затверджують, що це призвело до успіху в переговорах про розблокування макрофінансової допомоги (МФД) у розмірі 610 мільйонів євро.

За словами одного із представників української делегації, Єврокомісія погодилася з доводами Києва, але висунула додаткову політичну умову для запуску програми: "У підсумку вони заявили: окей, підпишемо меморандум, але після виборів. Спочатку необхідно побачити, як ви їх проведете". 

Один зі співрозмовників видання в Брюсселі відзначив, що позиція Єврокомісії відповідно до європейської адміністративної ієрархії повинна бути підтверджена країнами-членами ЄС, у цьому випадку - міністрами фінансів (у рамках Ради ЄС).

"ЄС у кожному разі враховує не тільки формальні критерії, але й політичну ситуацію",- відзначив співрозмовник.

Один зі співрозмовників видання в українському уряді підтвердив, що в понеділок Брюссель також наполягав на праві Ради ЄС брати до уваги політичні критерії. 

Посилання на політичні мотиви дають Євросоюзу можливість для маневру в майбутньому, але в Кабміні впевнені, що нових критеріїв, крім пов'язаних з виборами, не з'явиться.

При цьому співрозмовник у Кабміні вважає необхідність проведення чесних виборів безальтернативною. У випадку ж якщо Брюссель залишиться незадоволений парламентською кампанією, буде зірвана не тільки попередня домовленість про МФД — за словами джерела, це буде мати "катастрофічні наслідки" для всього спектру взаємин України і ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!