Банки уперше за рік наростили кредитний портфель

Понеділок, 13 серпня 2012, 10:36

Українським банкам у липні вдалося збільшити обсяг кредитування населення - їх роздрібний портфель виріс на 347 млн гривень, або на 0,2%, вперше за рік, тоді як досі він постійно скорочувався через дуже швидке погашення валютної заборгованості.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна" із посиланням на дані НБУ.

Востаннє така ситуація спостерігалася ще в серпні 2011 року - тоді портфель збільшився на 330 млн гривень.

Зростання заборгованості населення минулого місяця почасти можна пояснити зниженням темпів погашення позик в іноземній валюті.

Реклама:

Якщо досі в середньому населення щомісячно віддавало банкам 2,6 млрд гривень, то в липні - всього 1,53 млрд гривень.

Водночас кредитні установи значно наростили активність у видачі гривневих позик - портфель збільшився на 1,87 млрд гривень, тоді як раніше середньомісячний приріст був удвічі менший - 818 млн гривень.

Учасники ринку таку динаміку пояснюють необхідністю нарощувати доходи, чому не сприяло 5,8% падіння роздрібного портфеля в першому півріччі (-11,2 млрд гривень).

"Друга половина 2011 року та перше півріччя 2012 року відрізнялися посиленням кредитної активності. Нові кредити нарешті перекрили обсяги погашення старих боргів. В основному зростання відбувається завдяки автокредитуванню й іпотеці, тому що споживчі позики зараз займають не найбільшу частку за обсягом", - говорить заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.

Утім, саме беззаставні кредити є для банків найбільш привабливими.

"Банки хочуть заробити, а так як без процентних доходів це зробити дуже складно, вони нарощують обсяги кредитування. Найцікавішими для банків є високоприбуткові беззаставні кредити", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси і кредит" Віктор Голуб.

За даними компанії "Простобанк консалтинг", середньозважена ставка кредиту на придбання товарів складає 67,43%, позика готівкою - 52,61%.

Однак розраховувати на подальше зростання кредитування населення не доводиться. Причиною цього є висока вартість ресурсів.

Український індекс ставок по депозитах фізосіб показує, що середня ставка річного гривневого вкладу становить 17,63%.

"У найближчі кілька місяців відбудеться звуження кредитного ринку, тому що багато банків підвищили ставки вже до 23-25% і мало хто з позичальників витримає таке навантаження", - упевнений Шлапак.

Середня ставка за іпотекою досягає 19,61%, автокредиту - 18,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: