"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада змінила "правила гри" на ринку відновлюваної енергетики. Оновлено

Середа, 4 липня 2012, 15:34

Верховна рада ухвалила в першому читанні зміни до закону "Про електроенергетику" щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії.

За відповідний документ № 10183, розроблений депутатами від ПР Миколою Романюком, Юлією Льовочкіним і Юрієм Мірошниченко, в середу проголосувало 258 депутатів, передає "Інтерфакс".

Проект було внесено до порядку денного 3 липня.

Зокрема, законопроектом пропонується ввести з 1 січня 2013 року "зелений тариф" на електроенергію, вироблену з біогазу та твердих побутових відходів (ТПВ).

Реклама:

Відповідно до законопроекту, коефіцієнт "зеленого тарифу" для е/е з біогазу становитиме 2,7, з ТПВ - 3.

Електростанції на ТПВ повинні дотримуватися встановлених норм викидів забруднюючих речовин.

Також документом передбачено зниження "зеленого тарифу" для сонячних електростанцій, що вводяться в експлуатацію з 2013 року.

Так, для наземних станцій коефіцієнт зменшитися з 4,8 до 3,5, дахових (настінних) потужністю більше 100 кВт - з 4,6 до 3,6, дахових (настінних) потужністю менше 100 кВт - з 4,4 до 3, 7.

Крім того законопроектом пропонується диференціювати "зелений тариф" для ГЕС, в залежності від їх потужності.

Так, станції потужністю до 200 кВт отримають найменування "мікро" і коефіцієнт "зеленого тарифу" для них становитиме 2, потужністю від 200 кВт - до 1 МВт отримують найменування "міні" і коефіцієнт 1,6, потужністю від 1 до 10 МВт - "мала" і коефіцієнт 1,2 (все - при введенні в експлуатацію з 2013 року).

При введенні в експлуатацію всіх перерахованих видів ГЕС в поточному році коефіцієнт "зеленого тарифу" для них становитиме 1,2.

Згідно з законопроектом, держава гарантує інвестору незмінність стимулюючих заходів, у порівнянні з діючими, на момент введення в експлуатацію об'єкта відновлюваної енергетики.

Автори документа пропонують зменшити тарифи на електроенергію для підприємств, що виробляють сировину, матеріали та комплектуючі для відновлюваної енергетики до рівня січня 2009 року (за умови, що створення відповідних виробництв зареєстровано як інноваційний проект).

Законопроектом пропонується зобов'язати енергопостачальні компанії викуповувати у домогосподарств надлишкову електроенергію, вироблену накришними сонячними модулями потужністю до 16 кВт.

При цьому домогосподарствам не доведеться отримувати ліцензію на виробництво електроенергії.

У разі прийняття законопроекту в цілому, він вступить в дію з 1 січня 2013 року.

Як відомо, сонячною енергетикою в Україні займається компанія Activ solar, яка має стосунок до родин Клюєвих та Януковичів.

Слід відзначити, що протягом розгляду закону у Верховній раді кілька разів зникало світло.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: