Країни світу не підписали угоду щодо торгівлі зброєю

Вівторок, 31 липня 2012, 11:24

Після місяця інтенсивних переговорів, спрямованих на підписання міжнародного договору про торгівлю зброєю, текст не був прийнятий.

Про це повідомляє "Інопреса" із посиланням на публікацію в Le Monde.

На відміну від припущень багатьох дипломатів, проти договору виступили не такі країни, як Іран, Сирія, Куба і Північна Корея, а США - головний світовий постачальник зброї, що займає 40% ринку.

США дали зрозуміти, що проект остаточного документа представляє юридичні труднощі і що їм потрібно більше часу для його вивчення, повідомляється в статті.

Реклама:

Метою даного договору є регулювання законного продажу зброї і запобігання незаконної торгівлі, зазначає автор статті Олександра Женесте.

Як тільки Вашингтон зажадав додаткового часу, Росія і Китай скористалися виникла можливістю, щоб поступити таким же чином.

"Країни-члени не виконують свій обов'язок, одні через процедурних питань, інші - щоб захистити свої національні інтереси", - скаржиться Зобел Бехалал з неурядової організації "Солідарна Земля".

У спільній декларації не менше 90 держав, у тому числі 27 країн ЄС, висловили своє розчарування, а також рішучість відновити переговори найближчим часом.

"Гарна новина полягає в тому, що ми починали з нуля, ці переговори дозволили прийти до широкого консенсусу з низки ключових питань, що може змінити стан справ для цивільного населення", - наполягає учасник переговорів.

Згідно 12-сторінкового тексту угоди, країни-учасниці зобов'язуються заборонити будь-яку продаж зброї, якщо є висока ймовірність використання цієї зброї для серйозних порушень прав людини, терактів або його попадання в руки організованої злочинності, повідомляється у статті.

Тим не менш, у документі є й прогалини. Зокрема, до нього не була включена передача зброї в борг або безоплатно.

Також він не стосувався продажу зброї за договорами оборони між країнами, підкреслює автор.

"Майбутнє договору тепер залежить від Генеральної Асамблеї ООН, яка пройде у вересні і повинна буде прийняти рішення щодо продовження переговорів", - підсумовує журналістка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: