НБУ хоче повернути обов'язковий продаж частини валютної виручки

Четвер, 26 липня 2012, 17:02

Національний банк України пропонує парламенту внести поправки до фінансового законодавства, дозволивши центральному банку тимчасово вводити обов'язковий продаж частини валютного виторгу.

Відповідна ініціатива закріплена в розробленому в НБУ законопроекті №11033, зареєстрованому у Верховній раді 25 липня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Впровадження на термін до шести місяців вимоги щодо обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті на користь суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності; зміна термінів розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів", - зазначаються в законопроекті права, які має намір отримати Нацбанк.

За оцінкою Нацбанку, надання йому права використовувати такі інструменти дасть змогу обирати оптимальний час для їх застосування, що дасть можливість підвищити ефективність таких важелів для запобігання розвитку негативних тенденцій на валютному ринку України.

Реклама:

"За даними МВФ, існує високий ризик виникнення чергової кризи, яка може поширитися і на країни із розвиненою економікою, і на країни з ринками, що формуються. При впливі негативних чинників на перебіг економічних процесів в Україні Нацбанк завжди повинен мати набір гнучких інструментів, які дали б змогу оперативно вводити на валютному ринку певні вимоги щодо проведення валютних операцій", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

У записці також нагадується, що обов'язковий продаж валютної виручки було скасовано в 2005 році, через що Нацбанк втратив інструмент, яким забезпечувався гарантований продаж валюти внутрішньому валютному ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: