Україна створить з Росією два СП в сфері атомної енергетики

П'ятниця, 13 липня 2012, 12:29

12 липня в рамках роботи українсько-російської міждержавної комісії за участю президентів двох країн у Ялті Міненерговугілля України підписало з "Росатомом" меморандум про інтеграцію і співпрацю в галузі атомної енергетики.

11 липня помічник президента Росії Юрій Ушаков уточнював, що цей документ передбачає створення двох спільних холдингів в галузі ядерного паливного циклу та енергетичного машинобудування, пише "Комерсант-Україна".

Як пояснили джерела видання, знайомі з ходом підготовки атомних домовленостей, перше СП має зосередитися на всьому ланцюжку виробництва палива для АЕС - від видобутку урану до випуску готових паливних зборок, а його контрольний пакет буде належати Україні.

У машинобудівному холдингу мажоритарним партнером буде російська сторона.

Реклама:

Займатися підготовкою до створення СП повинні держконцерн "Ядерне паливо" і російський "Атоменергопром".

Точний набір активів, які могли б увійти в ці СП, поки остаточно не визначено, пояснюють співрозмовники видання.

Учасником паливного СП з російської сторони хотіли зробити АЕХК (Ангарський електролізний хімічний комбінат), в машинобудівному СП передбачається участь найбільшого підприємства українського атомпрому - харківського "Турбоатома".

Уже до кінця липня сторони повинні вибрати оцінювачів інвестпривабливості атомних активів.

Один зі співрозмовників не виключив, що в СП можуть включити й інші українські компанії, в тому числі урановидобувні активи, потужності з виробництва цирконію, а також вже створене російсько-українське ЗАТ "Завод з виробництва ядерного палива".

Як відомо, "Росатом" вже почав купувати активи в Україні поза рамками міждержавного співробітництва.

Так, в кінці 2010 року держкорпорація купила завод "Енергомашспецсталь", що випускає, зокрема, заготовки для корпусів реакторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: