Арабські експерти прогнозують падіння ціни бареля нафти до 50 доларів

Вівторок, 26 червня 2012, 19:12

Значущим чинником різкого падіння світових цін на нафту до 90 доларів за барель є значні поставки нафти на міжнародний ринок державами, що не входять в ОПЕК, такими як Росія, Азербайджан і Бразилія.

Про це заявив експерт нафтової промисловості Абдель Хамід аль-Ауді в інтерв'ю кувейтському агентству KUNA, повідомляє портал "Дело".

Серед інших причин здешевлення нафти, на думку експерта, - стан запасів нафти і нафтопродуктів в США, достатні поставки нафти з Лівії та Іраку і експорт нафти з Ірану за демпінговими цінами.

Все це "змусило ціни пробити вниз позначку в 100 доларів за барель", зазначив він.

Реклама:

За прогнозом фахівця, ціни навряд чи опустяться нижче 50 доларів за барель, оскільки міжнародний промислове зростання як і раніше повинен бути забезпечений нафтою.

Хамід аль-Ауді також дотримується думки, що ОПЕК доведеться знизити загальну квоту на видобуток нафти нижче діючої зараз в 30 млн барелів на добу (б/д).

"Перегляд ОПЕК своєї нафтової політики знову поверне ціни на рівень, який забезпечить державам-членам організації виконання їх планів розвитку", - зазначив він.

У свою чергу, експерт в галузі нафтової стратегії Таляль аль-Бада в інтерв'ю KUNA заявив, що падіння цін викликане можливим банкрутством Греції, і несприятливої ситуації в Іспанії та інших країнах зони євро.

Аль-Бада також не виключає можливості падіння світових цін нижче 50 доларів за барель.

Фахівець заявив про необхідність позачергового засідання ОПЕК, на якому має бути ухвалено рішення про зниження загальної квоти на видобуток на 2 млн б/д - до 28 млн б/д.

При цьому експерт відзначає, що зниження квот з боку ОПЕК буде запізнілим рішенням і не зможе значно зупинити падіння цін, оскільки на ринку вже переважають "ведмежі" настрої.

Нафтовий експерт Мухаммед аш-шати, також опитаний агенством KUNA, зазначає, що світові ціни на нафту будуть залежати від ситуації в єврозоні, а також від того, сповільниться чи економіка Китаю.

Як повідомлялося, 21 червня ціна нафти знизилася до рекордних показників за півтора року.

Зокрема, котирування нафти Brent опустилися нижче 92 доларів за барель, а WTI - нижче 82 доларів за барель.

22 червня ціна нафтового "кошика" ОПЕК впала майже на 4% і вперше майже за півтора року встановилася нижче 90 доларів за барель.

23 червня ціни на нафту незначно виросли на тлі зміцнення долара.

Так, вартість нафти марки WTI підвищилася до 79,76 долара за барель, ціна нафту Brent виросла до 90,98 долара за барель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!