"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд хоче змінити новий закон про банкрутство, який ще не набрав чинності

Вівторок, 26 червня 2012, 09:32

Кабінет міністрів вчора схвалив проект змін до закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Про це повідомили в Міністерстві юстиції, пише "Комерсант-Україна".

Замість тексту законопроекту на сайті міністерства були опубліковані його основні норми.

Запропоновано прискорити процедуру банкрутства, дозволивши Мін'юсту приймати відповідні рішення без погодження з місцевою владою та іншими органами влади.

Реклама:

"На засідання кредиторів ходять представники пенсійного та соціальних фондів, що, на думку Мін'юсту, істотно затягує процедуру. Тому пропонується дати міністерству право приймати рішення про санацію, не дивлячись на соціальні фонди і місцеві органи влади", - відзначає партнер юрфірми AstapovLawyers Тетяна Кузьменко.

Для реалізації майна боржника, що має держчастку, пропонується зробити попередню оцінку обов'язковою.

"До сих пір обов'язкова оцінка вартості діяла у відношенні всього майна, що продається. Проте в законі, який вступить в силу в 2013 році, ця норма скасована, що спростить "дерибан". Тепер же вирішили посилити контроль, але лише над держвласністю, що не зовсім правильно", - вважає президент Союзу кризових менеджерів України Павло Міхайліді.

Реалізація майна буде проводитися виключно у формі аукціону.

Ще одна важлива зміна - зменшення повноважень комітету кредиторів. Їх позбавлять компетенції затверджувати план і проводити санацію боржника.

Ці повноваження віддадуть зборам кредиторів.

"Така норма спрямована на збільшення прозорості санаційних процедур, однак може привести до того, що цей процес стане некерованим. Бувають випадки, коли у боржника кілька десятків кредиторів, а в таких випадках рішення всіх важливих проблем при обов'язковій участі кворуму кредиторів може перетворитися на балаган - можна буде зірвати засідання, затягнувши санацію", - відзначає Міхайліді.

Це вже не перша спроба змінити закон, який вступить в силу в 2013 році.

Раніше Мін'юст оприлюднив проект змін, який передбачає прискорення процедури ліквідації банкрута.

"Будь-яких реальних причин вносити нові зміни немає", - резюмує Кузьменко.

Експертів обурює те, що законопроекти готуються потай від учасників ринку.

"Мін'юст пропонує зміни до закону про банкрутство, не тільки не провівши широкої суспільної дискусії, але навіть не запитавши думку практикуючих фахівців з питань банкрутства", - каже Міхайліді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!