"Газпром" перерахував "Нафтогазу" 2 мільярди доларів авансу

Середа, 13 червня 2012, 17:02

ВАТ "Газпром" перерахувало НАК "Нафтогаз України" 2 млрд доларів авансу за транзит для закачування газу до ПСГ.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, повідомляє агентство "Интерфакс".

"У нас є розуміння того, що величина авансу відповідає тому обсягу газу, який Україна має створити в своїх сховищах для підготовки до зими. Треба було б більше, дали б більше, але цю цифру визначив "Нафтогаз", - сказав він.

Міллер також повідомив, що найближчим часом проведе зустріч з головою "Нафтогазу" Євгеном Бакуліним і головою Міненерго України Юрієм Бойком, на якій сторони обговорять, як Україна здійснюватиме закачування газу в цьому році.

Реклама:

Як відомо, минулого тижня голова російської газової монополії Олексій Міллер повідомив про підписання угоди про надання "Нафтогазу" авансу в розмірі 2 млрд доларів за транзит газу, який би забезпечив закачування газу до підземних сховищ України в необхідному обсязі для проходження осінньо-зимового максимуму 2012-2013 рр..

Раніше Міллер висловлював побоювання в тому, що Україна закачує недостатню кількість газу до ПСГ, що підвищує ризики невиконання Україною зобов'язань транзитувати в повному обсязі російський газ до Європи.

У свою чергу "Нафтогаз" заявляв, що цього року має намір закачати газ лише в обсязі, необхідному для забезпечення внутрішніх потреб, не бажаючи за свій рахунок оплачувати зайві його запаси.

Згідно з контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом", мінімальні зобов'язання із закупівлі Україною російського газу - 41,6 млрд кубометрів на 2012 рік (загалом за контрактом - 52 млрд кубометрів).

Україна заявляє про намір закупити в поточному році лише 27 млрд кубометрів російського газу через високу ціну і проводить відповідні переговори, але вони наразі не мають результату.

Ціна газу для Україні у другому кварталі 2012 року становить близько 425 доларів за 1 тис. кубометрів порівняно з 416 доларів у першому кварталі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: