"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнесмен Сергій Максимов втратив свої ключові активи в Україні

Понеділок, 21 травня 2012, 16:13

Російський бізнесмен Сергій Максимов втратив свої ключові промислові активи в Україні.

У травні стало відомо про перехід за борги майна київського заводу "Будшляхмаш" на користь VAB Банку, який на початку року вже відсудив у росіянина донецький "Точмаш", передає "ДеПо" з посиланням на "Деловую столицу".

Другий фронт проти Максимова відкрила столична прокуратура, яка домоглася повернення державі активів Київського річкового порту.

В кінці квітня Київський апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції про перехід у власність VAB Банку майнового комплексу ПАТ "Будшляхмаш" загальною площею 12,3 тис кв. м.

Реклама:

Цей актив, розташований на вулиці Дегтярівській, перебував у заставі у банкірів з 2006 року в рахунок кредитів, виданих підприємству на загальну суму 56 млн гривень.

У той час фінустанова і ПАТ мали одного ключового акціонера - російського бізнесмена Сергія Максимова, сколотив капітал в 90-х роках на роботі з підприємствами оборонно-промислового комплексу.

У 2005 році Максимов вирішив продати серце своєї бізнес-імперії - VAB Банк – голландській холдинговій компанії TBIH Financial Services Group NV, що входить в ізраїльську групу Kardan.

Сергій Максимов поступився ізраїльтянам близько 50% акцій фінустанови, зберігши над ним операційний контроль, що дозволило йому надавати позики спорідненим структурам.

У ході декількох емісій TBIH збільшила частку в акціонерному капіталі VAB Банку до 84%, потім пакет Сергія Максимова був розмитий до 6%, а в кінці 2010 року ізраїльтяни вирішили зовсім згорнути операційну діяльність в нашій країні.

Вони домовилися про продаж контрольного пакета української фінустанови структурам власника агрохолдингу Ukrlandfarming і екс-заступнику голови правління "Нафтогаз України" Олегу Бахматюку.

Відразу ж після цього між Максимовим і Бахматюком розгорівся публічний конфлікт. У його ході VAB Банк, який перейшов під оперативний контроль аграрного магната, подав кілька позовів до підприємств росіянина, вимагаючи стягнення боргів по неповернених кредитах.

В цих суперечках банкіри вже здобули кілька великих перемог.

Крім перемоги в суперечці за майно "Будшляхмаш", на початку цього року вони зуміли відвоювати активи найбільшого в країні виробника касетних, підкаліберних, кумулятивних і осколково-фугасних боєприпасів - донецького заводу "Точмаш".

Вищий господарський суд визнав фінустанову власником майна цього підприємства (близько 45 тис кв. м нерухомості в Донецьку).

За інформацією видання, цим активом банк Бахматюка вже повноцінно розпоряджається і підшукує зараз на нього покупця.

Тим часом удар Максимову вирішила нанести столична прокуратура, яка вже кілька років намагалася забрати ключовий бізнес-актив росіянина - Київський річковий порт.

У березні 2012 року прокурори домоглися першого серйозного успіху на цьому терені.

Київський госпсуд задовольнив позов прокуратури і постановив повернути державі 27 гідротехнічних споруд річпорту.

В їх число входять причали, набережні, а також берегоукріплювальні споруди на Дніпрі в Києві, у Чернігівській і Київській областях.

З урахуванням цього, а також того, що ще в 2011 році Максимов позбувся харківського виробника ліків "Біолік", проданого російській групі "Фармстандарт", можна зробити висновок, що українська бізнес-імперія Максимова остаточно втратила колишню міць.

Як відомо, 22 грудня 2011 року правоохоронці затримали засновника VАB банку Сергія Максимова. Це сталося під час святкування новорічного корпоративу.

Максимову тоді обрали запобіжний засіб на 2 місяці, а тепер продовжили.

Раніше Максимов і Олег Бахматюк (власник "Авангарду" та співвласник VAB Банку) звинуватили один одного в виведенні грошей з банку і недружньому ставленні один до одного. 

Голова правління банку Петро Барон (зять Максимова) написав заяву про звільнення. Про це "Економічній правді" повідомляв його колишній заступник, а зараз голова правління банку Денис Мальцев, який представляє інтереси Бахматаюка.

Мальцев заявив, що колишній керівник банку (Максимов) вивів з VAB все рефінансування, отримане від НБУ, і повертати не збирається, тому нове керівництво банку звернулося до правоохоронних органів.

Максимов раніше контролював VAB Банк, потім володів фінустановою спільно з нідерландською TBIF Financial Services.

На початку 2011 року співвласником VAB Банку став Бахматюк, який заявив у жовтні про намір сконцентрувати більше 50% акцій фінустанови.

До середини листопада 2011 року частка нідерландської TBIF Financial Services в УФ VAB Банку зменшилася до 8%.

За останніми даними VAB Банку, крім TBIF Financial Services, його акціонерами також були кіпрські компанії Actonex Limited, Chavarria Trading Limited, Godaxalliance Limited, Notifa Trading Limited, Polybion Limited, Proscar Trading Limited, Serrant Limited з частками по 9,7% акцій кожна, а також товариство з обмеженою відповідальністю "Бауман Трейд" (9,0%) і бізнесмен Сергій Максимов (6,28%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: