Уряд хоче змусити підприємців більше платити за використання землі

Середа, 4 квітня 2012, 09:06

В уряді мають намір змусити підприємців, які не мають правовстановлюючих документів на землю, більше платити за її використання.

Проблема виникла через те, що орендна плата зараз вище, ніж податок на землю, тому деякі фізичні та юридичні особи уникають оформлення оренди, пише "Коммерсант-Украина".

Для боротьби з цим явищем буде підвищена нормативна оцінка такої землі.

В Асоціації міст пропонують альтернативу - збільшити ставку податку до рівня орендної плати, щоб зрівняти всіх користувачів землі.

Реклама:

Тому Мінфін розробив проект постанови Кабінету міністрів про внесення змін в методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та земель населених пунктів.

Поправки до постанови №213/1995 передбачають застосування додаткового коефіцієнта в розмірі не більше 15 до оцінки ділянок в населених пунктах, які використовуються суб'єктами земельних відносин без правовстановлюючих документів.

Це запропоновано зробити з метою збільшення навантаження на фізичних і юридичних осіб, які уникають сплати орендних платежів.

Останній перегляд нормативу дозволив збільшити з січня нормативну оцінку майже вдвічі (на 76%), що призвело до підвищення орендної плати та податку на землю.

Суб'єкти, не оформляють документи на право власності або оренду земель державної або комунальної власності, сплачують податок на землю у розмірі 1% від її нормативної грошової оцінки на рік, у той час як орендна плата вище - 3-12%.

"Це ставить у нерівні умови суб'єктів господарювання та стимулює не оформляти документи. І така ситуація типова для всіх міст", - пояснює аналітик Асоціації міст Ярослав Рабошук.

У Держагентстві земельних ресурсів не змогли повідомити, наскільки істотна ця проблема і як багато земельних ділянок використовується бізнесом без договорів оренди.

При цьому у відомстві не підтримують даний проект.

"Галас піднявся через підвищення коефіцієнта вдвічі, а що буде, якщо підняти його в 15 раз?" - додають в Держземі.

У Мінагрополітики і продовольства також вважають прийняття змін недоцільним, оскільки нормативна оцінка землі не може залежати від наявності правовстановлюючих документів.

"В основі нормативної оцінки лежить капіталізація рентного доходу, що виникає внаслідок розташування населеного пункту, облаштування його територій та якості земель, екологічного стану, функціонального використання", - заявив заступник міністра Олександр Сень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: