У Бойка пропонують скаржитися на Фірташа

Середа, 7 березня 2012, 20:28 -

Міністерство енергетики та вугільної промисловості готове звертатися до контролюючих органів для перевірки інформації про перевищення граничного рівня ціни на природний газ при його продажі бюджетним організаціям.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Міненерговугілля.

"У зв'язку з повідомленнями в деяких засобах масової інформації про продаж газу споживачам за завищеними цінами, Міністерство енергетики та вугільної промисловості повідомляє, що газ споживачам відпускається за фіксованими цінами. У разі виявлення порушень у цій сфері міністерство залишає за собою право звернутися до контролюючих органів для відповідної реакції", - наголошується у повідомленні.

Жодних повідомлень про звернення міністерства до контролюючих органів з приводу завищення цін на газ досі не було. Зате у ЗМІ зафіксовані декілька випадків, із посиланням на дані тендерів низки бюджетних організацій, про укладення бюджетниками угод із облгазами на закупівлю природного газу за цінами, які значно перевищують граничні.

Реклама:

Так, в січні-лютому поточного року, як повідомляє видання „Наші гроші”, відділ Овруцької райдержадміністрації Житомирської області придбав газ по ціні 6 783 грн, або по $848 за тисячу кубометрів. Таврійська міська рада купила газ по $847,5. „Харківський фізико-технічний інститут” - по $856. Ржищівський будівельний технікум – по $740. Ціна тисячі кубометрів газу для Цюрупинської спеціалізованої школи №4 склала $762,5. А відділ освіти Каланчацької райдержадміністрації сплатив $595.

Коментуючи ці випадки, у прес-службі Міненерговугілля нагадали, що, згідно із законом "Про основи функціонування ринку природного газу", ціни і тарифи на газ для бюджетних споживачів регулюються Національною комісією регулювання енергетики.

Як повідомлялося, НКРЕ з 1 січня 2012 року збільшила граничний рівень ціни на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів, а також для бюджетних організацій на 3,8% - з 3,382 тис. гривень до 3,509 тис. гривень за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування і постачання).

З урахуванням різноманітних тарифів, зборів і надбавок гранична ціна, за даними Міненерговугілля, не повинна перевищувати 4,714 тис. гривень за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, більшість облгазів  в Україні контролюються олігархом Дмитром Фірташем. Міністра енергетики Юрія Бойка, який є відповідальним в тому числі за постачання газу в Україну, вважають наближеним до Фірташа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: