"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ пропонує підняти тарифи на газ для населення на 30%

Субота, 3 березня 2012, 16:45

МВФ пропонує для подальшого виділення Україні коштів кредиту stand-by підвищити тарифи на газ (як товарний ресурс) для населення на 30% із подальшим підвищенням його до рівня собівартості ресурсу, а для підприємств теплокомуненерго - на 58% із повним перенесенням цього зростання на опалювальні тарифи для кінцевого споживача - населення.

Ця інформація міститься в коментарях Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, підготовлених для продовження переговорів із МВФ, передає УНІАН.

"Разом із тим, навіть після такого підвищення домогосподарства й підприємства ТКЕ платитимуть менше 25% від вартості імпортованого газу", - зазначають у МВФ.

У зв`язку з цим, у МВФ наполягають на необхідності подальшого поступового підвищення ціни газу на 20% до виходу, як мінімум, на рівень собівартості.

Реклама:

"Необхідно буде здійснювати подальше підвищення тарифів на газ, причому уряд повинен оголосити про графік подальшого 20% підвищення, яке здійснюватиметься раз на півроку до тих пір, поки не буде забезпечено повне відшкодування собівартості ресурсу", - йдеться в пропозиціях МВФ.

Згідно з коментарями Міністерства економічного розвитку та торгівлі, в уряді категорично відкидають такий варіант.

Зокрема, в міністерстві, оцінивши запропоновану МВФ схему підвищення тарифів, дійшли висновку, що на неї просто «не можна погодитися».

Мінекономрозвитку робить акцент на тому, що паралельно з підвищенням тарифів на газ на 30% потрібно вживати заходи з покращення ситуації в газовому секторі.

Серед них: досягнення меншої залежності від російського газу; підвищення внутрішнього видобутку, зокрема, на шельфі Чорного моря; економія ресурсів; перехід ТЕЦ на інші види палива (торф, буре вугілля); зміна схем теплопостачання (потрібно перейти із старих ТЕЦ на міні-котельні, що дозволить вивести з експлуатації неефективні ТЕЦ і на 20% скоротити споживання газу).

Що ж до підвищення ціни газу для підприємств ТКЕ, то в коментарях Мінекономрозвитку підкреслюється, що поки не ясно, якою вона буде в результаті переговорів із Росією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!