"Північний потік" і дорогий газ позбавили Україну частини транзиту з Росії

Вівторок, 13 березня 2012, 19:59

Україна, якщо і грілася в холоди російським газом понад міру, то в межах розумного - виявляється, частина палива, що була спочатку призначена для транзиту по території України, пішла з Росії до Європи через Білорусію і Балтику.

Про це повідомило джерело в російській газовій монополії Газпром, пише Reuters.

Офіційно "Газпром" відмовився від коментарів, у той час як Україна охоче з цим погодилася і відразу заявила, що транзит російського газу через її територію, припинити який РФ погрожувала зовсім нещодавно, цього року збережеться на рівні 2011 року.

Українська держмонополія "Укртрансгаз" підвела у вівторок підсумок зимового протистояння з російським постачальником газу "Газпромом": за її даними, транзит газу з РФ через Україну в Європу і країни СНД впав в січні-лютому 2012 року майже на 12% до 17,7 мільярда кубометрів з 20,1 мільярда за аналогічний період 2011 року.

Реклама:

Аномальні затяжні морози в кінці січня і лютому викликали різкий попит на паливо як усередині Росії, так і в Євросоюзі.

Споживачі на Заході фіксували спад поставок, однак "Газпром" заявляв, що виконує всі зобов'язання, а відхилення реального прокачування від заявок не перевищує 15%.

У лютому "Газпром" назвав винуватцем проблем Україну, яка, за версією російського газового монополіста, в холоднечу відбирала для своїх потреб більші обсяги палива.

На це Україні офіційно заперечила.

Тепер до вже озвученого пояснення зниження прокачування несанкціонованим відбором газу сусідом-транзитером "Газпром" додав інше - частина обсягів палива була перенаправлена ​​на інші маршрути.

Перенаправлення затребуваного в морози російського палива на газопровід, що постачає паливо в Європу ("Північний потік") і до Білорусі підтвердив у вівторок і міністр енергетики України Юрій Бойко.

Він вважає, що, незважаючи на зимовий інцидент, РФ збереже в поточному році обсяг транзиту газу через Україну.

"По максимуму були завантажені Блакитний потік і Ямал-Європа, плюс частина газу - і це головне - пішла на Nord Stream", - сказало джерело в газовій монополії у вівторок.

"Частина була спрямована на "Північний потік" і Белтрансгаз, - сказав Бойко. - За рік буде близько 100 мільярдів кубометрів транзиту, як і в минулому році".

Глава "Газпромекспорту" Олександр Медведєв у лютому також говорив, що частина обсягів експортованого газу з України перенаправляється в Nord Stream.

За українськими трубопроводами в європейському напрямку транспортується близько 80% всього російського газового експорту в країни Європи.

Україна, якій ось уже два роки не вдається переконати Москву знизити експортні ціни на газ, заявила про плани скоротити закупівлю газу до 27 мільярдів кубометрів в 2012 році з 40 мільярдів кубометрів в 2011 році, що не сподобалося "Газпрому".

Аналітики газової галузі не схильні пояснювати зниження прокачування через Україну простою зміною маршрутів експорту.

Крім холодів, попит на російський газ в Європі впав через його ціни - за рік виріс розрив між спотовими котируваннями і прив'язаними до вартості нафти цінами, за якими продає паливо Газпром, говорить аналітик East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

"Наприклад, вчора потік російського газу з України до Словаччини (термінал Велке Капушани) був на 99 мільйонів кубометрів нижче, ніж рік тому - 12 березня 2011 року. З цих 99 млн лише 28 мільйонів "перейшло" на пущений восени 2011 року Nord Stream, ще на 4 млн збільшилися поставки по газопроводу Ямал-Європа через Польщу і Білорусь", - відзначає Корчемкін.

"Газпром" перенаправив 32 млн кубометрів, а решта 67 млн треба списати на зниження попиту на російський газ - найдорожчий в Європі", - резюмує він.

За даними Корчемкіна, в найхолодніші дні добовий видобуток "Газпрому" був на рівні 1,6-1,605 мільярда кубометрів, у той час як в жовтні 2011 року концерн обіцяв зимовий видобуток на рівні 1,63 мільярда кубометрів на добу.

Аналітик БКС Андрій Поліщук нагадує, що хоча Україні і відбирала газ в пікові дні понад контракт, "Газпром", проте, визнавав, що не міг повністю виконувати денні заявки європейських споживачів, так як концерну потрібно було забезпечувати споживання на внутрішньому ринку.

Однак справа не тільки в здібностях монополіста, а й в погоді, зазначає він.

"Зниження показника рік до року пов'язано з більш холодною температурою в зимовий період в 2011 році. У 2012 році січень був відносно теплим".

У 2011 році Росія транспортувала через Україну 104 млрд кубометрів газу в порівнянні з 95,4 мільярда в 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!