"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

“Газпром” та Вексельберг завершують злиття активів

Четвер, 19 січня 2012, 09:27

“Газпром” і “Ренова” Віктора Вексельберга домовилися завершити об'єднання активів в електроенергетиці до кінця першого кварталу 2012 року.

Про це повідомили компанії в спільному прес-релізі, передає Reuters.

У найближчі дні буде завершено узгодження позицій для подання нової заявки в антимонопольні органи замість тієї, що була спільно відкликана сторонами.

Як повідомлялося раніше, “Газпроменергохолдинг” і “Ренова” влітку 2011 року домовилися про злиття активів, викликавши несхвалення ФАС і Мінекономрозвитку.

Реклама:

Газовий концерн планує віддати не менше блокпакета в спільному холдингу “Ренові”, а за собою залишити 75 відсотків мінус одна акція.

В результаті злиття з'явиться національний чемпіон з чвертю усієї російської генерації та активами ціною 7-8 млрд доларів.

ФАС повинна була відповісти до кінця року.

До цього терміну сторони хотіли закрити операцію, але не встигли, її також не розглянула рада директорів “Газпрому”.

Представники антимонопольного регулятора говорили, що угода зажадає продажу активів, “Газпром” також не виключав такого сценарію.

Джерело в енергохолдингу повідомляв, що сторони готові заради злиття своїх енергоактивів продавати електростанції на Уралі і в центральній Росії.

Після угоди “Газпром”-”Ренова”, за оцінкою агентства, держава може збільшити непрямий контроль над генеруючими активами країни з 54 відсотків до майже 62 відсотків, але учасники ринку не схильні драматизувати процес, очікуючи новий виток угод M&A на горизонті кількох років і чергову фрагментацію.

“Газпром” вже зараз найбільший в генерації РФ.

Він володіє генеруючими “Мосенерго”, укрупніній після злиття з “ОГК-6”, “ОГК-2” і “ТГК-1”, які виробляють близько 17 відсотків всієї електроенергії в країні.

“Ренові” через холдинг КЕС належать великі пакети акцій в “ТГК-5”, “ТГК-6”, “Волзькій ТГК-7”, а також контроль в “ТГК-9”.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: