Близько 70% українських бізнесменів очікують девальвації гривні

Понеділок, 16 січня 2012, 13:55

Більше 68% підприємців, опитаних НБУ, очікують девальвації гривні протягом 2012 року.

 

Про це йдеться в черговому щоквартальному опитуванні керівників підприємств про оцінку поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань.

Опитування проведено в листопаді 2011 року.

“Девальваційні очікування респондентів щодо курсу гривні відносно долара та євро в наступні 12 місяців посилилися: знецінення гривні до долара прогнозує 68,3% респондентів”, - йдеться в результатах опитування.

Реклама:

У третьому кварталі 2011 року знецінення гривні прогнозувало 54,6% опитаних підприємців.

Знецінення гривні щодо євро очікують – 66,3% підприємців. У третьому кварталі 2011 року знецінення гривні до євро прогнозувало 60,1% опитаних.

За видами економічної діяльності найбільше респондентів, які передбачають знецінення гривні, зокрема відносно долара, серед підприємств торгівлі (71,9%), будівництва (71,6%) і з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (68,6% респондентів).

За напрямом діяльності найбільше респондентів, які передбачають знецінення гривні щодо долара та євро, серед підприємств, що здійснюють лише імпортні операції.

У регіональному розрізі найнижчі очікування щодо стабільності гривні до долара у респондентів Волинської (ніхто з респондентів не очікує, що обмінний курс залишиться без змін), Закарпатської (8,3%), Львівської (14,1%) областей.

В опитуванні взяли участь 1 241 підприємство з усіх регіонів країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Надані результати є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України в листопаді 2011 року і не є оцінками Національного банку України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!