Думка експерта: Підвищити ціни на газ, випустити Тимошенко та реформувати енергетику

П'ятниця, 16 грудня 2011, 11:29

Українська економіка продовжує демонструвати феноменальні результати за двома ключовим економічним показникам - ВВП та інфляція.

Темп зростання ВВП за 11 місяців 2011 року за оцінкою прем'єр-міністра Миколи Азарова становив 5,3%.

Таким чином, уповільнення росту не спостерігається. Інфляція ж навпаки з кожним місяцем скорочує темп зростання - за підсумками листопада 5,2% р/р, майже вдвічі нижчими за прогнози більшості експертів.

"Проте за іншими важливим економічним орієнтиром статистика абсолютно інша - платіжний баланс посилює дефіцит з кожним місяцем, промислове виробництво істотно скорочується, особливо ключова для економіки галузь, металургія, показала зниження на 7% м/м, що призвело до падіння виробництва в річному вираженні, тоді як ще в жовтні спостерігався 5% зростання м/м", - повідомив "Економічній правді" аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

Реклама:

На його думку, платіжний баланс продовжує тиснути на гривню, і НБУ вдається балансувати ринок тільки за допомогою валютних інтервенцій. "Ці індикатори демонструю явні структурні проблеми в економіці, які, ймовірно, позначаться на темпах зростання ВВП та інфляції вже в 2012 році", - підкреслив експерт.

Додаткових проблем для стабільності української економіки додають зовнішньополітичні проблеми, а саме нездатність Україна домовиться про стратегічне співробітництво ні з Росією, ні з ЄС, ні з МВФ.

"Всі три ключових партнера України, від яких фактично залежить стабільність нашої економіки, незадоволені ходом переговорів про співпрацю, про що яскраво свідчить відсутність практичних результатів", - вважає Іванець.

А без зовнішньої підтримки, наголосив він, українська економіка поки функціонувати не здатна, "так що дана ситуація підвищує ризики стабільності в Україні".

Підтвердженням цього є і пониження прогнозу суверенного рейтингу України агентством Moody's зі "стабільного" до "негативного".

"Для співпраці з МВФ необхідно підвищити тарифи на газ для населення і збалансувати нафтогазовий сектор. Для співпраці з ЄС необхідно підвищити демократичність правової системи і випустити з в'язниці лідерів опозиції. А для конструктивного діалогу з Росією необхідна реформа енергетики з прицілом на енергоефективність, яка дозволила б знизити залежність від імпортних енергоресурсів і зробила б відносини з Росією рівноправними", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!