"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Знайомі олігархи Путіна поглинули "дочку" "Газпрому"

Четвер, 1 грудня 2011, 13:26

Найбільший приватний газодобувач в Росії – "Новатек" придбав 100% акцій дочірньої збутової структури "Газпрому" в Челябінську.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані "Новатек".

Сума операції, в результаті якої "Новатек" став власником компанії "Міжрегіонгаз Челябінськ", становила 1,5 мільярда рублів, говориться в повідомленні.

Минулого тижня джерело газети "Коммерсант" і аналітики оцінили "Міжрегіонгаз Челябінськ" в 10 разів дорожче - в 500-600 млн доларів.

Реклама:

Аналітик "Номос-банку" Денис Борисов припустив, що така істотна знижка може пояснюватися наявністю у купленої компанії боргів і збитків.

Торік "Новатек" вже купив в Челябінську газового трейдера "Ямалгазресурс-Челябінськ".

Після покупки у "Газпрому" компанії "Міжрегіонгаз Челябінськ" "Новатек" буде контролювати весь збут газу в регіоні, чиї потреби оцінюються на рівні 15 мільярдів кубометрів на рік.

"Новатек", основними акціонерами якого є Леонід Міхельсон і Геннадій Тимченко, добув у 2010 році близько 38 мільярдів кубометрів газу і розраховує цього року збільшити виробництво до 52 мільярдів кубометрів.

Як повідомлялося, в 2006 році Міхельсон запропонував 19,9% акцій "Новатека" прямому конкуренту своєї компанії – "Газпрому".

Видання Forbes раніше писало, що значний розвиток отримало партнерство Міхельсона із засновником нафтотрейдера Gunvor і знайомим Володимира Путіна Геннадієм Тимченком.

Коли саме воно почалося невідомо, але в 2008 році несподівано для всіх фонд Тимченка Volga Resources оголосив, що володіє близько 5% акцій "Новатека".

В інтерв'ю "Ведомостям" Міхельсон розповів, що, як і у випадку з "Газпромом", запросити Тимченка в "Новатек" була його особиста ідея і пояснив, що йому "імпонували" погляди нафтотрейдера на бізнеc.

Партнерство явно задалося: з 2008 року Тимченко встиг продати "Новатек" цілий ряд своїх газових активів, а сам став другим за величиною співвласником цієї компанії - зараз у фонду Тимченка близько 23% акцій "Новатека", у Міхельсона - близько 27%.

Так що, коли 2010 року Міхельсон зважився на нову інвестицію - в акції "Сибура", не було сумнівів з ким він, рано чи пізно, поділиться цим активом. До 2010 року "Сибур" належав структурам Газпромбанку, який протягом декількох років шукав покупців на непрофільний актив.

"Dellawood Holdings Limited придбала права на 49,98% акцій ЗАТ "СИБУР Холдинг" у Газпромбанку, що в сукупності з пакетом "дочки" Dellawood - ЗАТ "Міракл" становить 100% статутного капіталу компанії. Як говориться в повідомленні Dellawood, на 27 жовтня 57,5% в цій компанії належало Леоніду Міхельсону, а 37,5% - Геннадію Тимченку"

Міхельсон купівлю "Сибура" назвав особистої інвестицією, пообіцявши залишити контроль в компанії за собою.

Але поява іншого стратега не виключалася з самого початку. І ось стало відомо, що новий власник нафтохімічної компанії - кіпрська Dellawood Holdings Limited.

Її найбільший бенефіціар - Міхельсон (з часткою 57,5%), а наступний за величиною пакет (37,5%) - у Тимченка. Ще 5% - у менеджерів "Сибура" і голови його ради директорів Олександра Дюкова.

У скільки обійшлася Тимченку ця угода - невідомо. Але для угоди з купівлі Міхельсоном перших 25% акцій "Сибура" весь холдинг оцінювався в 150 мільярдів рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: