За держрахунок хворіти можна буде лише 5 днів

Вівторок, 8 листопада 2011, 18:35

Згідно з новими правилами Кабінету міністрів щодо оплати листків тимчасової непрацездатності (лікарняних) працівник зможе хворіти за державний рахунок не більше п’яти днів. Подальше перебування на лікарняному ліжку буде відбуватися вже за рахунок хворого.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

У тому випадку якщо працівник прохворів п'ять робочих днів і надав відповідну довідку, оплату тимчасової непрацездатності йому виконує підприємство в обсягах, визначених стажем, шляхом вирахування цієї виплати з єдиного соціального внеску. До нього тепер входить, у тому числі, і страховий платіж з непрацездатності.

Проте якщо людина буде хворіти хоча б на день довше і краще їй не стане, оплачувати більш тривалий термін лікарняного підприємствам заборонено — роботодавця можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Реклама:

Відтепер це преференція територіальних підрозділів Пенсійного фонду України.

Бухгалтери підприємств повинні надати до ПФ "прострочені" медичні бюлетені і ще купу різних довідок.

Як пояснюють практикуючі бухгалтери, у світлі чергових нововведень статистика офіційної захворюваності робочого класу різко "скоротилася". Громадяни вважають за краще або відлежуватися не більше п'яти днів, або хворіти на роботі.

Нагадаємо, що за даними Федерації роботодавців України, вже розроблено проект постанови Кабміну, згідно з яким дні хвороби працівнику оплатять у розмірі 80% його середньої зарплати незалежно від стажу (це не торкнеться тих, хто вже має страхстаж більше 8 років: вони, як і раніше, отримають при хворобі 100% середнього заробітку, а ось нинішній молоді в майбутньому вже не сплатять 100%).

Також, зараз тим, у кого страховий стаж менше 5 років, оплачують при хворобі 60% середньої зарплати, зі страхстажем 5-8 років можна розраховувати на 80%, понад 8 років — на 100%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!