"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд обкладе податком на розкіш і "середній клас"

П'ятниця, 25 листопада 2011, 11:49

Кабінет міністрів хоче розширити перелік об'єктів нерухомості, які підпадатимуть під оподаткування податком на розкіш.

Розробники законопроекту про новий податок вирішили, що розкішними будуть вважатися квартири площею від 200 кв.м та будинки - від 400 кв.м замість 300 кв.м та 600 кв.м у попередній версії, пише газета "Комерсант-Україна".

Ставка залишилася колишньою - 2% від мінімальної зарплати (яка з 1 грудня складе 1004 гривень) за 1 кв.м.

Розширюється і коло оподатковуваних автомобілів: поріг для об'єму їх двигунів зменшується з 4 тис. до 3,4 тис. куб.см, щоб залучити до сплати податку власників таких моделей, як Infiniti, Lexus, Porsche.

Реклама:

Щоб податок не торкнувся старих машин, використовуватиметься знижувальний коефіцієнт до ставки податку, яка становить 20% мінімальної зарплати за кожні 100 куб.см.

Залежно від терміну використання автомобіля коефіцієнт складе від 1 (нові та до 5 років) до 0,2 (понад 15 років).

"Об'єм двигуна розширює базу оподаткування. Ми спеціально вивчали, що стандартні "Волги" випуску 1974-1976 років мають об'єм двигуна 2,4 тис. куб.см, а випущені пізніше - 2,6 тис. куб.см, тому дідусі можуть не переживати. Урядові "Волги" і "Чайки" потраплять, але їх небагато", - розповіло джерело видання в уряді.

Також пропонується диференціювати оподатковувані площі земельних ділянок в залежності від їх цільового використання і місцезнаходження.

Податок буде стягуватися із ділянки в селі, використаної для будівництва житла, площею понад 0,75 га, в селищі - 0,45 га, в місті - 0,3 га, для індивідуального дачного будівництва - 0,3 га.

Податком обкладатимуться також ділянки або їх сукупність загальною площею більше 0,36 га, якщо на одній з ділянок знаходиться житловий будинок площею 400 кв.м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!