Думка експерта: Право держави на першочерговий викуп землі – корупційна схема

Четвер, 13 жовтня 2011, 19:46

Ініціатива уряду із першочергового права держави на викуп земельних паїв значно посилить корупцію.

Про це заявив в коментарі "Економічній правді" голова громадської організації "Селянський фронт" Аркадій Корнацький.

"Мовляв, з фермерами стрічаємося через день, із власниками земельних паїв - щотижня, уже ледь відбиваємося від вимог щодо першочергового права держави на скупку земельних паїв", - сказав Корнацький.

Експерт заявив, що ініціатива Мінагропроду щодо першочергового права держави на викуп землі створює ідеальні умови для бюрократії, узаконює примушення селян до дачі хабарів; уповільнить, а у багатьох випадках і припинить інвестиційні процесів; спричинить прямі і дуже значні матеріальні втрати селян-землевласників.

Реклама:

Корнацький повідомив, що така ініціатива спричинить нові, і чималі, витрати бюджетних коштів на одні лише формальності з письмового спілкуванні із селянами-продавцями земель; погіршить умови для сільгоспвиробництва; спричинить величезні ускладнення для сільгоспвиробників у придбанні, на договірних умовах, орендованих і сусідніх із ними земельних ділянок.

На думку експерта, для сільгоспвиробників "не від влади" це викличе значне підвищення вартості придбання землі внаслідок необхідності купувати землю не у селянина, а у чиновника;

Для сільгоспвиробника або його імітатора "від влади" така процедура, на думку фахівця, - чудова можливість придбання землі за безцінь, навіть у збиток державі.

"Я вже мовчу про такі дрібниці, як грубезне порушення Конституції, основоположних цивільно- і земельно-правових принципів, засад конкуренції, антимонопольного права тощо", - сказав він.

"Про першочергову купівлю-продаж то тільки так, для відводу очей мовиться, на викуп і грошей катма, хіба що нових надрукують; основне , як завжди, між рядками буде прописане – як хапнути безоплатно, "на халяву", - додав Корнацький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!