Думка експерта: Земельний закон залишить селян напризволяще

Четвер, 22 вересня 2011, 16:40

Комітет Верховної ради з питань аграрної політики та земельних ресурсів затвердив до розгляду в першому читанні законопроект N9001-1 "Про ринок землі".

Впроваджувати ринок сільгоспземель за законом, який може бути прийнятий на основі офіційного законопроекту, за умов судового і прокурорського свавілля, небезпечно для селян і сільгоспвиробників.

Про це заявив голова громадської організації "Селянський фронт", експерт в галузі аграрного і земельного законодавства Аркадій Корнацький в коментарі "Економічній правді".

Експерт висловився проти скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, хоча і є його противником.

Реклама:

На його думку, дія заборони гальмує притік інвестицій в аграрний сектор, але пропонований урядом закон "Про ринок земель" тим більше не привабить інвесторів, адже він посилить корупцію та стимулюватиме захоплення земель нечесними ділками.

"Цей закон потрібен тільки можновладцям для того, щоб стати латифундистами з використанням адмінресурсу", - зазначив Корнацький.

Прийняття статті 30 та пункту 1 першого прикінцевих положень законопроекту призведе до того, що селяни будуть позбавлені права власності на сотні тисяч гектарів сільгоспземель, зайнятих несільськогосподарськими угіддями - польовими дорогами, проїздами, полезахисними насадженнями, зазначив експерт.

На його думку, у статті 12 закладається правова основа для позбавлення тих же осіб права власності на земельні ділянки під господарськими будівлями і дворами.

За словами Корнацького, головна мета законнопроеткту - створення умов для захоплення землі і підприємств. 

"...влада остаточно забрехалася: оголошуючи великим благом консолідацію сільгоспплощ, вона одночасно рве їх на мільйони шматків метастазами так званих проектних доріг; виступаючи за якнайшвидше, з 1 січня 2012 року, введення ринку сільгоспземлі, вона радить селянам найближчі 6 - років ... не продавати паї", - заявив він.

Експерт вважає, що офіційний законопроект "Про ринок земель" поліпшити неможливо, його необхідно повністю анулювати.

Експерт також заявив, що пропоновані опозицією законопроекти також не відповідають потребам земельного ринку.

"Це свідчить про те, що адекватного уявлення про земельному ринку немає у всього українського політикуму, не тільки у провладного", - резюмував Корнацький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!