"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Глобальні ринки натиснуть на гривню – прогноз

Вівторок, 9 серпня 2011, 19:11

Нестабільність на глобальних ринках може чинити тиск на курс гривні, однак різкої девальвації не буде.

Таку думку озвучили банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Курс гривні, звичайно, стане заручником загальної ситуації на світових ринках, яка, по суті, свідчить про початок другої хвилі світової фінансової кризи", - сказав заступник глави правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.

Крім того, експерт зазначив, що "Україна є експортоорієнтованою країною, її платіжний баланс залежить від ситуації на світових ринках".

Реклама:

"Якщо попит на метал на світовому ринку впаде, то платіжний баланс країни погіршиться. Тактика нерезидентів на фондовому ринку України, які почали виводити свої кошти, також може зробити деякий тиск на курс гривні, однак, оскільки фондовий ринок країни не настільки розвинений, як в Росії, це не зробить істотного впливу на курс національної валюти", - вважає банкір.

За оцінкою Борисова, Національний банк зможе утримати курс гривні від істотних коливань.

"Думаю, що Нацбанк зможе монетарними методами частково управляти цими процесами, і істотної девальвації курсу гривні при правильно побудованій політиці цілком можна уникнути", - сказав він.

Натомість перший заступник глави правління "Укрінбанку" Світлана Корчинська впевнена, що "з початком другої хвилі кризи політична складова курсу гривні відійде на другий план".

"Яким буде розвиток подій, передбачити складно, однак втішного для гривні мало", - сказала вона.

Разом з тим ряд експертів країни не вважає ситуацію на світових ринках новою хвилею фінансової кризи і заперечують її вплив на курс гривні.

"Нинішня ситуація на світовому фінансовому ринку насправді досить непроста: боргові проблеми США гальмують розвиток самої сильної економіки світу. Вселяє побоювання і ситуація з поширенням боргової кризи в Європі. Однак говорити про другу хвилю кризи поки рано", - вважає глава правління VAB Банку Петро Барон.

"Можна сказати, що відбувся посткризовий прояв назрілих раніше проблем. Для виходу з цієї ситуації, крім економічних методів, необхідна ще й політична воля до того, щоб проводити більш виважену економічну і соціальну політику і в США, і країнах Європи", - відзначає експерт .

Як підкреслив банкір, курс гривні до долара в більшому ступені залежить від економічної ситуації в Україні, ніж від зовнішніх факторів.

"Я б поки говорив не про початок другої хвилі кризи, а скоріше, про ситуативний негативний розвиток подій на тлі небажання більшості провідних країн світу жити відповідно до коштів", - зазначив директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.

Експерт вважає, що в даний час навіть намітилися передумови до зміцнення курсу гривні.

"В даний час, враховуючи динаміку основних макроекономічних показників економіки України, перш за все, зростання ВВП, стан економіки США і країн Євросоюзу, можна говорити про те, що є всі передумови до зміцнення гривні щодо долара і євро", - сказав він.

Експерти не очікують істотного збільшення банками операцій на міжбанку з такими альтернативними видами валют, як китайський юань або швейцарський франк, з метою зниження ризиків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: