Обсяги "автоматичного" відшкодування ПДВ різко скоротилися

Четвер, 4 серпня 2011, 10:24

Обсяг ПДВ, що відшкодовується в автоматичному режимі, у липні зненацька скоротився на 0,5 млрд. гривень - за травневими заявками експортери отримали 1,7 млрд. гривень.

При цьому частка податку, який оперативно повертається з держбюджету, за підсумками семи місяців склала всього 24,5%, пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на оприлюднені Держказначейством оперативні дані виконання держбюджету.

З початку 2011 року в автоматичному режимі відшкодовано ПДВ на суму 6,24 млрд. гривень.

При цьому в липні сума автоматичного відшкодування ПДВ впала до 1,742 млрд. гривень, що майже на 0,5 млрд. гривень менше, ніж у червні.

Реклама:

У результаті частка автоматично відшкодованого податку скоротилася з 52,5% у червні до всього лише 39%.

Ці кошти за травневими деклараціям одержали 138 компаній, які відповідали критеріям Державної податкової служби. Місяцем раніше їх було 122.

Таким чином, ДПСУ не виконала свою обіцянку до середини року "автоматом" довести повернення ПДВ до 18 млрд. гривень.

Крім того, названі президентом в червні обсяги повернення податку в оперативному режимі - 70% від загальної суми - також виявилися такими, що не відповідають дійсності.

Скорочення обсягу виплати ПДВ "автоматом" в прес-службі ДПС пояснили тим, що великі експортери, які відповідають критеріям, істотно зменшили суми заявок. Однак самі обсяги заявок в ДПСУ не уточнили.

На думку гендиректора Бюро економічних і соціальних досліджень Валерія Гладкого, таке пояснення необ'єктивне, оскільки ситуація на зовнішніх ринках для експортерів була сприятливою, і підприємства тільки нарощували обсяги експортних операцій.

За даними Держстату, у травні експорт збільшився на 6,5% порівняно з квітнем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!