Казахстан планує провести "народне" IPO

Вівторок, 23 серпня 2011, 09:35

Казахстан хоче почати розміщення в рамках "народного" IPO у другому-третьому кварталі 2012 року.

Поточний попит на акції оцінюється в 300-500 мільйонів доларів, сказав міністр економіки Кайрат Келімбетов, інформує Reuters.

Казахстан в 2010 році спробував вдихнути життя у фондовий ринок і дати населенню країни новий інструмент інвестування, заявивши про бажання провести "народне" IPO частини активів суверенного фонду Самрук-Казина - найбільшого холдингу країни, що володіє частками в компаніях і банках загальною вартістю 78,5 мільярда доларів.

"На основі результатів дослідження опитування населення, проведеного в першому півріччі 2011 року, поточний попит з боку населення оцінюється в 100-200 мільйонів доларів, при цьому потенційний попит може значно зрости", - сказав Келімбетов на засіданні уряду.

Реклама:

"Попит з боку пенсійних фондів оцінюється в 200-300 мільйонів доларів для найближчих первинних розміщень", - додав він.

У лютому 2011 року президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував уряду провести "народне" IPO великих компаній, що входять в казахстанський суверенний фонд Самрук-Казина в найближчі три роки, а також підключити до цього проекту іноземні компанії, що працюють в країні.

За словами Келімбетова, першими передбачається виставити на продаж пакет акцій держкомпанії з управління електричними мережами KEGOC, монополіста на ринку авіаперевезень країни компанію Air Astana, оператора нафтопровідних мереж Казтрансойл.

"Перший ешелон виводиться у другому-третьому кварталах 2012 року, другий ешелон в 2013 році, третій ешелон 2014-2015 роки", - сказав він.

"Компанії ... другий ешелон - Казтрансгаз, Казмортрансфлот, Самрук-Енерго, третій ешелон - Казахстан Темір Жоли, Казтеміртранс, після 2015 року передбачається розглянути можливість виведення на IPO АТ Казмунайгаз і АТ Казатомпром", - сказав Келімбетов.

У травні 2011 року Самрук-Казина призначив консультантів для організації "народного" IPO.

Поки що обсяг передбачуваних розміщень не визначено і, за словами Келімбетова, буде розраховуватися в рамках IPO індивідуально.

"Цільова індикативна частка розміщення акцій в рамках програми народного IPO становить від 5 відсотків до 15 відсотків, при цьому точну кількість акцій буде визначено радою директорів фонду Самрук-Казина за обгрунтованим поданням компаній", - пояснив Келімбетов.

Деякі аналітики вважають, що Казахстан в ході планованого "народного" IPO найбільших компаній країни повинен запропонувати серйозний дисконт на їхні акції, якщо не хоче зіткнутися з черговою невдалою спробою розвинути фондовий ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: