Президент США попередив американців про дефолт

Вівторок, 26 липня 2011, 09:50

Президент США Барак Обама звинуватив консервативне крило Республіканської партії в підриві угоди, покликаної не допустити дефолту.

Після того, як республіканці й демократи представили у понеділок свої програми щодо запобігання дефолту, який може бути оголошений у зв'язку з неможливістю платити за борговими зобов'язаннями, Обама виступив із екстреним зверненням до нації.

Воно транслювалося у вечірньому ефірі всіх основних телеканалів США, порушивши програмну сітку, передає "Бі-Бі-Сі".

До 2 серпня запозичення США сягнуть встановленої законом межі у 14,3 трильйона доларів.

Реклама:

Якщо Білий дім і Конгрес до цього не домовляться про підвищення ліміту держборгу, американський Мінфін не зможе фінансувати держвитрати, що може привести до дефолту США.

Республіканці готові погодитися на підвищення рівня боргу тільки за умови різкого скорочення бюджету, при цьому вони не погоджуються на введення нового податку на прибуток.

Обама наполягає, що бюджетні скорочення повинні супроводжуватися збільшенням податків для багатих американців.

"По суті справи, республіканці в палаті представників дали зрозуміти, що вони проголосують за те, щоб Америка уникла першого у своїй історії дефолту, тільки якщо ми погодимося з їхньою програмою, яка передбачає лише глибокі скорочення бюджетних витрат", - заявив Обама, виступаючи в Білому домі.

У телезверненні він заявив, що протягом останніх тижнів намагався досягти компромісу зі спікером палати представників, республіканцем Джоном Бейнером, але багато республіканців наполягають на підході: "найбагатші американці й найбільші корпорації не повинні були внести жодного внеску в надання допомоги бюджету".

Нездатність упоратися з бюджетним дефіцитом і держборгом може вилитися в скорочення робочих місць і завдати серйозної шкоди американській економіці, заявив Обама, закликавши законодавців до компромісу.

"Ми не можемо дозволити, щоб американці були принесені в жертву у вашингтонській політичній війні", - підкреслив він, цитує "Інтерфакс".

Обама висловився на підтримку плану демократів, який передбачає скорочення дисбалансу бюджету на 2,7 трильйона доларів за 10 років і без підвищення податків.

Після Обами до нації звернувся Бейнер. Він збвинуватив Обаму в тому, що той прагне отримати "незаповнений чек" для покриття бюджетного дефіциту, і заявив, що часи необмежених витрат для американської адміністрації закінчилися.

За словами Бейнера, республіканці не могли дати президенту карт-бланш. На його думку, саме Обама винен у створенні нинішньої атмосфери кризи.

Бейнер вважає, що Конгрес повинен схвалити республіканський план: скорочення витрат на 1,2 трильйони доларів за 10 років, що дозволить підвищити ліміт держборгу на 1 трильйон доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: