Думка експерта: Основним ризиком залишаються зовнішній борг, який перевищив 80% ВВП

П'ятниця, 22 липня 2011, 17:06 -

У 21 липня Fitch поліпшило прогноз суверенного довгострокового рейтингу дефолту емітента України за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті до "позитивного" зі "стабільного".

"Причиною підвищення стало дотримання запланованого бюджетного дефіциту, хоча і не зовсім в рамках домовленостей з МВФ", - прокоментував "Економічній правді" економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

Експерт додав, що Fitch очікує підсумковий дефіцит в 2011 році на рівні 4% від ВВП: 3,5% - дефіцит держбюджету і 0,5% - дефіцит НАК "Нафтогаз".

Нагадаємо, що за домовленістю з МВФ бюджетний дефіцит не повинен перевищувати 3,5% від ВВП, а бюджет НАК "Нафтогаз" має бути збалансованим.

Реклама:

"Незважаючи на очевидний дефіцит НАК "Нафтогаз" Fitch все ж зазначив, що уряд виконав хорошу роботу по зниженню дефіциту бюджету з 8% в 2010 до 4% ВВП 2011 року", - підкреслив Іванець.

"У той самий час основним ризиком залишаються зовнішні запозичення. Загальний зовнішній борг перевищує 80% ВВП, що помітно більше середнього показника для країн з рейтингом в категорії B", - додав він.

Проте, відзначив Іванець, рівень пролонгування за зовнішнім боргом приватного сектора є високими і найбільша частина цього боргу належить до зобов'язань перед зарубіжними материнськими банками або компаніями, що нормалізує ризики.

"В цілому підвищення прогнозу рейтингу, особливо на фоні проблем з бюджетними дефіцитами у країнах ЕС та США досить позитивно для інвестиційного клімату України. Як приклад, одразу після виходу цієї новини попит на українські суверенні єврооблігації суттєво зріс", - резюмував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: