"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Правосуддя стане дорожчим

Середа, 13 липня 2011, 10:00

В останній день роботи Верховна рада ухвалила закон "Про судовий збір", який передбачає унормування питання щодо сплати судового збору в цивільному, адміністративному та господарському судочинстві.

Адвокат ЮФ "Ілляшев та Партнери" Микола Буртовий зазначає, що цей документ робить доступ до правосуддя дорожчим.

Відповідно до закону, змінюється порядок обрахування ставки збору, яка раніше була прив'язана до неоподатковуваного мінімуму громадян. Наразі, ставка судового збору залежатиме від розміру мінімальної заробітної плати визначеної на 1 січня року в якому сплачується збір.

З моменту вступу в дію закону, з 1 листопада 2011 року, за звернення до суду необхідно буде сплатити більшу суму ніж до цього. Зміни особливо гостро відчують юридичні особи, оскільки збір за звернення до господарського суду з майновими вимогами збільшився з 1% від суми позову до 2%.

Реклама:

Збільшилась і гранична ставка судового збору - 60 мінімальних заробітних плат - 56,4 тисячі гривень замість 25,5 тисячі гривень, пояснює юрист.

Як стверджують автори законопроекту, збільшення ставок здійснено з метою стимулювання суб'єктів господарювання до дотримання договірної дисципліни.

Закон суттєво збільшив перелік об'єктів справляння судового збору. Так, збір необхідно буде сплатити також і за оскарження ухвал господарських судів, заяву про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову.

При цьому, звернення до касаційної інстанції обійдеться на 20 % дорожче ніж до апеляційної  - 70% ставки збору сплаченої при поданні позову в суд першої інстанції замість 50% за старими правилами.

У зв'язку із збільшенням ставок збору, закон передбачає скасування обов'язку сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Позитивним є збереження пільг щодо сплати судового збору для найбільш незахищених верств населення.

"В цілому можна стверджувати, що доступ до правосуддя став ще дорожче і залишається лише сподіватись на те, що сплачені кошти дійсно будуть направлені на забезпечення здійснення правосуддя та зміцнення матеріально-технічної бази судів", - зазначає Буртовий.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!