Україна готує приватизацію вугільних шахт

Четвер, 30 червня 2011, 17:49

Міністерство енергетики та вугільної промисловості розробляє законопроект, прийняття якого дозволить розпочати процес приватизації вугільних шахт.

Про це під час 7-го пленуму Центрального комітету профспілки працівників вугільної промисловості заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Попович, який курує у відомстві вугільне напрямок, пише газета "Дело".

"У розробці перебуває законопроект про особливості приватизації вугледобувних підприємств", - сказав він.

При цьому він нагадав, що на розгляд Верховної ради був винесений ще один законопроект, який дозволяє почати процес роздержавлення вугільної галузі - "Про особливості оренди і концесії об'єктів паливно-енергетичного комплексу, які перебувають у державній власності".

Реклама:

"Прийняття цих законопроектів дозволить розпочати процес приватизації вугільних шахт і залучити в галузь інвестиції", - упевнений заступник міністра.

Попович зазначив, що нині на програму розвитку вугільної галузі необхідно залучити близько 80 млрд. гривень.

"В цілому програму розвитку галузі можна реалізувати за 5-7 років. 50 млрд. гривень необхідно на технічне переоснащення шахт, ще 30 млрд. гривень - на державну підтримку галузі. Бюджет держави не дозволяє направити на розвиток галузі такі кошти, тому єдиний правильний вихід на сьогоднішні - це залучення ефективного власника та отримання приватних інвестицій", - пояснив чиновник.

Попович нагадав, що програма розвитку вугільної галузі в період з 2001 по 2010 рік передбачала інвестиції на розвиток у розмірі 84 млрд. гривень.

"В результаті було виділено 36 млрд. гривень. Майже всі кошти пішли на виплату зарплат шахтарям, на забезпечення собівартості шахт", - повідомив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: