Думка експерта: На євро впливає політика центральних банків ЄС та США

П'ятниця, 6 травня 2011, 17:13

На курс євро в основному впливає політика центральних банків ЄС та США, а також ситуація на сировинних ринках, в першу чергу на ринку нафти.

Таку думку в коментарі "Економічній правді" висловив економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

"Незважаючи на певне затишшя, світ все ще продовжує знаходитись у стані валютної війни, суть якої зводиться до зниження курсу національної валюти заради стимулювання експорту", - відзначив співрозмовник.

На думку Іванця, стримуючим фактором у цій війні є інфляція.

Реклама:

"В цій війні, якщо брати лише ЄС та США, виграють Штати, що й призвело до неймовірного зростання курсу Євро", - додав він.

За його словами, "проблема в тому, що ЄС все ж таки не є цілісною структурою з економічної точки зору і єдина валютна політика ускладнюється тим, що всі рішення, як правило, покращують стан одних країн, але погіршують становище інших".

"Якщо США здатні утримати інфляцію при девальвації долара за рахунок централізованих дій, то у ЄС при цьому виникають значні складнощі, оскільки послаблення Євро призводить до зростання конкурентоздатності Німеччини, Франції, але одночасно до інфляції у менш розвинених Іспанії, Греції та інших", - додав економіст.

На думку експерта, останнє рішення ЄЦБ не підвищувати ставку призвело до послаблення тиску на валютному ринку та незначного падіння курсу Євро.

"Цю тенденцію також підтримують і сировинні ринки, що тісно пов'язані з курсом долара", - переконаний Іванець.

Співрозмовник підкреслив, що останнє падіння ціни на нафту майже на 10% за день сприяло ще більшому укріпленню долара.

"В короткостроковому періоді долар продовжить укріплюватись, хоча на даний момент курс вже близький до рівноважного", - вважає Іванець.

"Економіка США теж не в найкращому стані, але все ж таки більш керована. У той самий час, якщо світова економіка утримається від повторної рецесії, то, ймовірніше за все, США продовжить політику "слабкого" долара, і Євро знову наблизиться до історичного максимуму", - резюмував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!