"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: "Одеса-Броди" - єдиний спосіб диверсифікації постачання нафти

П'ятниця, 27 травня 2011, 15:16 -

Добудова нафтогону "Одеса-Броди" - це фактично єдиний спосіб диверсифікації постачання нафти як до Польщі, так і до України.

Про це в коментарі "Економічній правді" економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

"Проект втратив левову частку своєї інвестиційної привабливості через те, що Росія фактично перекрила доступ до Каспійської нафти. Але стратегічної важливості проект не втратив - адже це фактично єдиний спосіб диверсифікації постачання чорного золота як до Польщі, так і до України", - заявив співрозмовник.

За його словами, "якщо український уряд дуже мляво протистоїть натиску російської дипломатії, та поки що нічого не зробив для зростання енергетичної незалежності України, то їхні польські колеги активно намагаються позбутися залежності від Росії".

Реклама:

Іванець додав, що витрачати гроші, ще й у таких складний час, на проект, який не має чіткого плану розвитку досить складно, але у цьому-то й особливість стратегічного мислення.

"Зараз нафтогін вже використовується для поставок венесуельської нафти до Білорусії. Звісно, це скоріш за все тимчасово, але це прецедент", - підкреслив експерт.

Крім того, продовжив він, добудувавши нафтогін, можна вести більш предметні переговори з іншими потенційними постачальниками нафти, такими як Іран, Ірак та тими самими країнами Каспійського регіону.

Іванець додав, що потенційними інвесторами можуть стати ключові гравці ринку, а також міжнародні фінансові корпорації.

"Вартість проекту - кілька мільярдів доларів", - резюмував він.

У Варшаві у п'ятницю розпочинається дводенний саміт країн Східної Європи, на якому також буде присутній український державний лідер Віктор Янукович.

Експерти припускають, що основною темою українсько-польських переговорів стане реанімація проекту з добудови нафтопроводу "Одеса-Броди" до Гданська, оскільки вже наступного року Росія запускає свій проект з транспортування нафти "БТС-2".

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: