Думка експерта: Росія використовує рубль, як приманку для нових умов поставки газу

Середа, 27 квітня 2011, 16:59

Президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова перейти на розрахунок у рублях за енергоносії, якщо Росія перегляне формулу ціни на газ.

"Розрахунки в рублях Росія використовує як приманку для нових умов поставки газу", - прокоментував "Економічній правді" економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

Співрозмовник вважає, що Україна не отримає плюсів у разі розрахунків за газ в рублях.

"Навіть нижча ціна не є плюсом, оскільки промисловість має боротися в конкурентоздатному середовищі, а не в тепличних умовах. Високі ціни на газ стимулюватимуть технічне переоснащення, впровадження енергоефективних технологій", - підкреслив Іванець.

"А от мінусів стільки, що й не перерахувати. Зав'язавшись на російському рублі, Україна буде змушена його десь брати. Або купувати у Росії на момент розрахунків, а оскільки рубль має високі шанси зміцніти, то фактично ми будемо мати ціну все вище та вище. Крім того, оскільки рубль де-факто не ВКВ, а фактично визначається урядом Росії, то ми стаємо заручниками Росії ще й у фінансовому плані", - продовжив економіст.

Реклама:

Інший шлях, додав Іванець, уряд може стимулювати внутрішні розрахунки в рублях, оскільки багато промислових підприємств продає продукцію в Росію і може легко отримати ці рублі.

"Але це протирічить елементарним правилам економічної та фінансової безпеки. Словом, у будь-якому випадку Україна втратить частку своєї фінансової незалежності", - сказав Іванець. 

За його словами, існує ймовірність, що "Нафтогаз" братиме кредити у російських банків для розрахунків за газ.

"А потім, після IPO, обмінювати ці кредити на частку в акціонерному капіталі. Все це частинки одного плану по встановленню контролю над фінансовою системою України", - резюмував Іванець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!