"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Черкасиобленерго" відбилося від акціонерів

Понеділок, 18 квітня 2011, 11:42

Оголошення про приватизацію підприємств електроенергетики призвело до загострення конфлікту між акціонерами "Черкасиобленерго".

У п'ятницю представники невідомої охоронної фірми зробили невдалу спробу штурму офісу компанії, пише газета "Комерсант-Україна".

Як розповіли в центрі громадських зв'язків (ЦГЗ) УМВС в Черкаській області, у п'ятницю об 11:00 до центрального офісу "Черкасиобленерго" прибули три автобуси зі співробітниками охоронної фірми (назва не розголошується), які спробували проникнути на територію обленерго.

"Невідомі перелізли через паркан і спробували зламати двері офісу", - повідомили в ЦГЗ УМВС.

Реклама:

Охорона обленерго викликала співробітників "Беркута" та охоронної фірми "Галеон", найнятої керівництвом підприємства. У результаті сталася сутичка між нападниками та бійцями "Беркута".

"Кілька нападників були затримані і вже дали свідчення, згідно з якими їх метою було забезпечити проведення скасованих раніше зборів акціонерів", - пояснили в обласному УМВС.

Голова правління обленерго Юрій Власенко заявив, що разом із охороною підприємства в офіс прибули представники Фонду держмайна та Костянтина Григоришина.

"За наявною у мене інформацією, затримані штурмовики показали, що їх привезли акціонери для того, щоб вони забезпечили їм прохід на підприємство і проведення зборів акціонерів", - сказав Власенко.

Він пояснив, що в лютому правління "Черкасиобленерго" оголосило про проведення 15 квітня чергових зборів акціонерів, але потім повідомило про його перенесення на 19 серпня у зв'язку з відсутністю реєстру.

За даними компанії, нині реєстр перебуває у реєстратора "Регістр Енерго", причому термін дії договору з ним на надання цих послуг закінчився ще 13 грудня 2010 року, але компанія відмовляється передавати реєстр новому реєстраторові.

Власенко розповів, що цього разу у ситуацію втрутилися перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов і голова Черкаської обласної держадміністрації Сергій Тулуб.

"Якщо б не вони, підприємство вже захопили б і поставили б лояльний Костянтину Григоришину менеджмент", - вважає керівник обленерго.

Він пояснив, що за статутом підприємства змінити голову правління можуть не тільки збори акціонерів, але і наглядова рада.

"У ній сьогодні п'ять членів НАК "ЕКУ" і двоє людей з державної 'УкрЕСКО". Ніхто з них не має претензій до моєї роботи. Тим часом представники ФДМ і Костянтина Григоришина включили питання про зміну менеджменту до порядку денного зборів акціонерів", - заявив Власенко.

Він нагадав, що, згідно з постановою Кабінету міністрів №297 від 29 березня 2010 року, проведення будь-яких зборів акціонерів підприємства, в якому більше 50% акцій належить державі, Фонд держмайна повинен погоджувати з прем'єр-міністром або першим віце-прем'єром.

"ФДМ не зробив цього, чим перевищив свої повноваження", - підкреслив голова компанії.

У прес-службі Кабміну підтвердили, що рішення ФДМ брати участь у зборах акціонерів не узгоджувалося з урядом.

У прес-службі ФДМ заявили, що, оскільки фонд має лише 46% акцій, відомство не зобов'язане погоджувати свою участь у зборах з Кабміном.

Співвласник "Черкасиобленерго" Костянтин Григоришин у п'ятницю підтвердив, що його представники мали намір взяти участь у зборах акціонерів обленерго, але спростував заяву, що мав відношення до його штурму.

"При чому тут я? Я ніяк не пов'язаний ні з якими штурмовиками. Мої представники дійсно прибули на підприємство, де я, акціонер, планував взяти участь у зборах, але збори не відбулися, і ми змушені були виїхати звідти", - заявив він.

Як повідомлялося, 11 квітня Кабмін прийняв розпорядження №310, яким виставив на продаж 21% акцій "Черкасиобленерго".

Про зацікавленість у їх придбанні заявили в групі "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина, в американській AES і російській VS Energy.

ВАТ "Черкасиобленерго" поставляє електроенергію кінцевим споживачам на території Черкаської області.

46% акцій володіє Фонд держмайна, 25% - "УкрЕСКО" (99% акцій належить державі в особі ФДМ), 14,5% і 10,78% - компанії Grayham Investments Limited і Orlenia Holdings Limited, бенефіціаром яких є підприємець Костянтин Григоришин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: