Експерт: обмеження зернового експорту збиткові для України

Середа, 30 березня 2011, 13:29

Експортне мито замість квот на експорт зернових культур - такий крок не допоможе подолати проблему зростання цін на внутрішньому рику.

Таку думку висловив директор інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський у коментарі Deutsche Welle.

Він вказав не лише на непрозорість запровадження квот, але й на порушення цілої низки законів й попередніх урядових постанов.

Уряд офіційно проголосив, що метою квотування є стримування зростання цін на продовольство, але експортні обмеження, як сказав економіст, не зупинили дорожнечу харчів.

Реклама:

Натомість, зернотрейдери уже вимагають в судах відшкодування збитків та оскаржують законність квот.

"Нинішня система регулювання зернового ринку є неефективною, неринковою і такою, що не дає очікуваного результату", - наголосив експерт.

Бураковський пропонує розвивати конкуренцію на зерновому ринку та радить Україні ретельно виконувати зобов'язання, що їх вона взяла на себе як член Світової організації торгівлі.

Він відкинув припущення, що обмеження експорту не суперечить інтересам виробників зерна і є невигідним лише для зернотрейдерів.

Бураковський нагадав, що великі зернові компанії України часто діють і як зернотрейдери. На його думку, збитків від урядових квот зазнали як торгівці, так і виробники.

Як повідомлялося, перший заступник голови президентської адміністрації Ірина Акімова під час виступу на економічному круглому столі в Києві у вівторок заявила, що якщо буде потрібно, квоти на експорт зерна слід замінити митними заходами.

Вона зазначила, що такою є вимога президента Віктора Януковича.

Запроваджені торік обмеження на експорт зерна втрачають чинність 31 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!