"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Замість квот, експорт зерна обкладуть митом - ЗМІ

Середа, 23 березня 2011, 09:29

Уряд вирішив відмовитися від квотування експорту зерна і замінити на обмеження митом. 

Ринок знаходиться в очікуванні нових правил експорту. Нагадаємо, 31 березня закінчується термін дії квот з вивезення зерна, і як дозволять операторам працювати на цьому ринку в останньому, другому кварталі маркетингового сезону 2010-2011, до цих пір було загадкою, пише видання "Экономические известия".

Тепер по ринку пішли чутки про те, що в Кабміні прийшли до рішення обмежити експорт введенням мит.

"Замість квоти буде мито. На який період і в якому розмірі - поки неясно, але законопроект вже простує владними коридорами", - розповів керівник аграрної компанії середньої руки.

Реклама:

Цю інформацію підтвердив гендиректор Української зернової конфедерації Сергій Стоянов. "Я чув про цю ініціативу, але поки вона не оприлюднена - складно щось коментувати", - сказав він.

Підтвердив грунтовність чуток про введення мит і гендиректор і співвласник компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський.

Компанія входить до числа тих, хто постраждав від квотування. "Я чув про цей намір, але поки складно відповісти щось певне, поки немає офіційного документа", - сказав він.

Компанія оскаржує в суді розподіл квот на експорт зерна, який відбув 11 січня. "Нібулон" не отримав квот у ході їх роздачі. У підсумку був змушений спочатку істотно обмежити закупівлю зерна в аграріїв, а в березні зовсім її зупинити.

Жодна з компаній-зернотрейдерів, яких позбавили права експорту в ході розподілу квот у сезон експорту, поки офіційно не заявила про збитки, завдані таким рішенням уряду. Нагадаємо, в ході останнього розподілу квот 11 січня не у справ залишилися такі компанії, як Cargill, Toepfer, Louis Dreyfus, Soufflet Group і "Нібулон".

Директор NWGUkraine - Soufflet Group Микола Горбачов не вірить в те, що квоти замінять на мита.

"Не думаю, що це станеться, але якщо все ж станеться таке, ці витрати будуть покладені на плечі аграріїв", - вважає він.

Інформація про введення мит стала великою несподіванкою. Раніше передбачалося, що квотування буде продовжено.

Принаймні, такі прогнози зробив міністр Мінагропрода Микола Присяжнюк ще в лютому.

Днями директор "Хліб Інвестбуд" Роберт Бровді підтвердив наміри щодо подальшого квотуванню. Мало того, Бровді активно відстоює продовження квот, нібито щоб уникнути зменшення продовольчих запасів країни.

 Подробиці нової ініціативи Кабміну не відомі, але учасники ринку вже обговорюють можливий розмір мит - 16-19 доларів на тонні, що досить багато в умовах падаючих експортних цін на зерно після подій у Японії.

Начальник департаменту АПК та хімпрому "Держзовнішінформу" Дмитро Гордейчук вважає ініціативу з митами вкрай згубною для ринку.

"Вона ще більше обмежить права операторів. Вони будуть йти в інші сегменти експорту агропродукції і виносити з собою інвестиції. Крім того, ці заходи породять конфлікт із СОТ, оскільки такі рішення суперечать правилам торгівлі на світових ринках", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!