Думка експерта: Продаж "Укртелекому" міг пройти в інтересах українського капіталу

П'ятниця, 11 березня 2011, 16:48

11 березня Фонд державного майна продав компанії "ЕСУ", дочці австрійського інвестиційно-фінансового консорціуму EPIC, 92,79% акцій "Укртелекомe" за 10,575 млрд. гривень.

"Ми не можемо однозначно стверджувати, хто саме стане реальним власником "Укртелекому", однак поділяємо думку про те, що як мінімум приватизація компанії проходить в інтересах та за участю українського капіталу", - сказав в коментарі "Економічній правді" старший аналітик ІГ "Арт Капітал" Андрій Патіота.

Підтвердженням тому, на думку аналітика, є дії держави в процесі продажу держоператора.

За словами Патіоти, саме жорсткі умови приватизаційного конкурсу спочатку відрізали від участі в ньому найбільш ймовірних претендентів з числа нерезидентів.

Реклама:

"Більше того, щоб їх виконати, на нашу думку, потрібно володіти серйозним впливом на політику і прийняття потрібних рішень у телекомунікаційній галузі: підняття тарифів, створення фонду універсальних послуг, видача ексклюзивних ліцензій, або затягування з їх видачею", - додав співрозмовник.

Патіота додав, що також ФДМ не скасував приватизацію, коли стало відомо про єдиного претендента, що виключало проведення конкурсу з можливим підняттям ціни за актив хоча б на 10-20% від стартової.

"Адже Фонд мав на це право, якщо провести аналогії з конкурсом із продажу Одеського припортового заводу в 2009 році", - продовжив аналітик.

Також Патіота звернув увагу на те, що "Укртелеком" виплатив ФДМ дивіденди за 2007 рік до приватизації, хоча в умовах конкурсу прописано, що цей обов'язок нового власника компанії

"Укртелеком" до приватизації домовився із зі своїми основними кредиторами - банками Deutsche Bank і CSFB - про зняття вимоги про дострокове погашення. А значить привів вагомі аргументи, які доводять, що менеджмент і далі гарантує своєчасну виплату кредиту. При кардинальній зміні менеджменту, на яку скоріше за все пішов би дійсно незалежний інвестор, домовитися з банками було б проблематично. Принаймні, це мав би робити новий власник, а не старий менеджмент компанії", - зазначив експерт.

Окрім того, за словами співрозмовника, плани НКРЗ різко підняти тарифи на послуги зв'язку, хоч і абсолютно виправдані з економічної точки зору, можуть означати, що уряд буде сприяти виходу "Укртелекому" на рентабельну роботу при новому власнику.

"Затягування з видачею ліцензій на зв'язок 3G іншим операторам також доводить лояльне ставлення до компанії з боку держави. Ми вважаємо, що така політика регулятора галузі та уряду продовжиться в найближчі роки і полегшить новим власникам завдання підняти вартість "Укртелекому", - резюмував Патіота.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!