Данилишин: усі документи щодо Тендерної палати зникли

Понеділок, 31 січня 2011, 09:21

Екс-міністр економіки Богдан Данилишин вважає обвинувачення проти себе з боку діючої влади Януковича частиною наступу на опозицію в Україні.

Про це він заявив в інтерв'ю Радіо "Свобода".

Данилишин нагадав, що відразу ж після зміни уряду неодноразово висловлював критичні зауваження на адресу дій теперішньої влади, в тому числі - у міжнародних виданнях.

"В одній публікації в УНІАН ішлося про російський кредит уряду Януковича у 2 млрд. доларів від російського Внєшекономбанку для того, щоб заповнити діру у бюджеті. Природно, що це не могло подобатися новій владі Партії регіонів", - сказав він.

Реклама:

"Зрозуміло, що заходи нової влади були направлені на те, щоб позбавити опозицію і членів колишнього уряду можливості говорити правду в ЗМІ. Вони створювали атмосферу страху", - наголосив Данилишин.

Екс-міністр завважив, що нинішні обвинувачення ґрунтуються на тому, що він підписав узгодження для конкретних центральних органів виконавчої влади для проведення процедури закупівлі в одного виконавця.

Це стосувалося Міністерства оборони, а також міжнародного летовища "Бориспіль", інших установ.

"Справді, 2008-2009 роки були складним для України, це роки міжнародної кризи, кризи високого рівня з різноманітними наслідками, у тому числі й для України", - відзначив він.

"Взагалі, якщо порівнювати закупівлі, які здійснювалися у 2007-2010 роках, то я робив все для того, щоб зменшити кількість процедур із одним виконавцем. Наприклад, у 2007 році з одним виконавцем було використано закупівель на суму в 131 млрд. гривень чи 52% всіх закупівель. У першому кварталі 2008 року таких закупівель було на 60 млрд. гривень, або майже 80% всіх закупівель", - наголосив Данилишин.

Водночас, за його словами, коли цими питаннями почало займатися Міністерство економіки, відсотки скоротилися у 2008 році до 21%, а у 2009 трохи більше 30% всіх закупівель.

"У ці роки, особливо у 2008 році, у мене були конфлікти з колишнім керівництвом Тендерної палати, у якій керували не останні люди з Партії регіонів і комуністи, це люди з команди Януковича", - екс-міністр економіки.

"І хочу відзначити, що жодної кримінальної справи за період з 2007-2008 років не відкрито. І, зокрема, документів цього періоду немає навіть в наявності, і куди вони зникли, і хто з ними займається, ніхто не знає. І відповідно, правоохоронні органи в Києві цим не цікавляться", - наголосив він.

На думку Данилишина, це вказує на те, що в Україні немає системи незалежного правосуддя.

"У будь-якому випадку, міністерство економіки могло лише схвалити процедуру і дати письмовий дозвіл, але не ухвалювало остаточного рішення у справі. Це могли зробити інші міністерства чи виконавчі органи, у моєму випадку - Міністерство оборони", - підсумував екс-міністр економіки.

Як повідомлялося, у серпні 2010 року Генпрокуратура України порушила кримінальну справу проти екс-міністра економіки Богдана Данилишина.

Його звинуватили у завданні державі збитків на кілька мільйонів гривень.

Пізніше Чехія надала Данилишину політичний притулок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: