Думка експерта: Інфляція 9% в 2011 році цілком реальна

Середа, 8 грудня 2010, 16:25

На засіданні уряду Микола Азаров повідомив, що в проекті держбюджету-2011 рівень інфляції запланований на рівні 9%.

"Зараз в нас є всі можливості, щоб вперше за сім років завершити 2010 рік з інфляціює нижче 10 % . В 2011 році ця динаміка буде закріплена, ціновий орієнтир індексу споживчих цін не більше 8,9%", - сказав Азаров, додавши, що скоротити дефіцит держбюджету в 2011 році планується до 3,08% ВВП.  

"Можна стверджувати, що інфляція на рівні 9% цілком реальна мета, так само, як і інфляція в 2010 році нижче 10%", - сказав в коментарі "Економічній правді" аналітик ІК "АРТ Капитал" Олег Іванець.

На його думку, є кілька ключових моментів, які будуть визначати основні економічні показники, в тому числі і інфляцію, в Україні у 2011 році: жорсткий адміністративний контроль над економікою, співпраця з МВФ, динаміка росту світової економіки.

Реклама:

"Кожен з трьох факторів має безпосередній вплив і на інфляцію", - додав Іванець.

"Адміністративний контроль дозволяє уряду контролювати зростання загального рівня цін навіть при значному збільшенні тарифів - у 2011 році більш ніж у 2 рази зростуть тарифи для населення на електроенергію, газ, залізничні перевезення, тощо, чи інших об'єктивних факторах цінового зростання", - вважає співрозмовник.

Крім того, за його словами, уряд, зафіксувавши мінімальні торгівельні надбавки, встановив контроль над цінами на продукти харчування, групу товарів, що має найбільшу вагу в індексі інфляції.

"Щодо співпраці з МВФ, то найважливішою для інфляції є вимога встановити плаваючий курс", - продовжив експерт.

Окрім того, Іванець зазначив, що плаваючий курс, дозволяє у період зростання економіки, коли і ціни мають тенденцію до зростання, стримувати їх за рахунок зміцнення валюти.

"Гнучка валютна система - основний механізм збалансування інфляції у більшості країн світу, і його запровадження допоможе сповільненню темпів інфляції до нормального рівня, тобто біля 5%", - сказав він.

Іванець підкреслив, що оскільки Українська економіка значною мірою інтегрована у світову - більша частина вироблених товарів йде на експорт, тоді як більша частина споживання - імпортні товари, динаміка світової економіки безпосередньо впливає на торгівельний баланс України.

"Прогнозоване повільне зростання світової економіки якнайкраще підходить Україні, адже у такому разі внутрішній попит відстає від промислового виробництва і Україна має позитивний платіжний баланс - звісно навіть в цьому випадку без додаткових запозичень не обійтись", - сказав аналітик.

"На 2011-2012 роки ми прогнозуємо відносну стабільність економіки України, але довгострокове зростання можливе лише після фундаментальних перетворень", - продовжив експерт.

Щодо дефіциту бюджету, вважає співрозмовник, то принаймні номінально його треба зробити з дефіцитом не більше 3,5% від ВВП - вимога МВФ, щодо реального виконання бюджету з такими показниками, то це можливо лише у разі значного скорочення видатків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!