"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ радить державі прибирати проблемні банки

Неділя, 5 грудня 2010, 11:33

Неплатоспроможні банки не потрібно оздоровлювати, якщо їх власники неефективно вели свій бізнес.

Про це заявив директор юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков під час засідання Фінансового прес-клубу "Нові повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: як зробити банківську систему більш надійною?", пише тижневик "Дзеркало тижня".

На думку чиновника, ці фінустанови потрібно швидко виводити з ринку, а їх вкладникам повертати депозити через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Як зазначив представник НБУ, сьогодні система роботи з проблемними банками побудована таким чином, що вони виводяться з ринку майже в "пожежному" порядку.

Реклама:

Завдяки ж передачі функцій адміністрування та ліквідації від Національного банку до Фонду гарантування вкладів, як це передбачено законопроектом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", регулятор, за словами Новікова, зможе більше зосередитися на питанні нагляду за банками, у той час як ФГВФО отримує інструментарій та мотивацію для оптимізації витрат і прискореного виведення з системи "мертвих" фінустанов.

"Вкладники зможуть отримати відшкодування протягом двох місяців від прийняття рішення про ліквідацію банку", - зазначив він.

"Законопроект у заключних положеннях передбачає, що ті банки, які на сьогодні уже перебували на ліквідації, мають ліквідуватися Національним банком, а щодо тимчасових адміністрацій, які сьогодні перебувають у банках, може бути окреме рішення Національного банку. Тобто у Фонду є деякий час - плюс шість місяців - на розробку нормативної бази і приведення організаційної структури до умов закону", - резюмував представник Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: