"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: В 2011-2012 роках Україна зможе вийти на докризовий рівень виробництва

П'ятниця, 17 грудня 2010, 16:10 -

Промвиробництво минулого місяця виросло на 9,9% порівняно з листопадом 2009 року.

За 11 місяців індекс промвиробництва виріс на 10,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року.

"В цілому показниками промислового зростання можна бути задоволеними - відбувається стабільне відновлення економіки, є об'єктивні підстави вважати, що у 2011-2012 Україна повністю зможе вийти на докризовий рівень виробництва", - прокоментував "Економічній правді" аналітик ІК "АРТ Капитал" Олег Іванець.  

Реклама:

"Те, що темпи виробництва у листопаді будуть сповільнюватись відносно минулого року, було прогнозовано, оскільки занадто бурхливим було зростання в останні місяці 2009 року", - додав співрозмовник.

За його словами, падіння виробництва відносно минулого місяця, що склало 2,2%, було менш прогнозованим - "все ж таки промисловість стабільно відновлювалась протягом 2010 року".

"Проте певні сезонні фактори далися в знаки і падіння виробництва у порівнянні з жовтнем було зафіксовано в усіх ключових галузях, крім машинобудування",- додав експерт.

Так, за словами Іванця, металургія знизилась на 0,7% м/м, хімічна промисловість на 1,4% м/м, а виробництво харчових продуктів на 4,8% м/м.

"Більше всіх втратили виробники коксу та продуктів нафтопереробки - 16% м/м", - додав співрозмовник.

Машинобудуванню вдалося вирости на 2,7% м/м за рахунок хороших показників виробництва транспортних засобів, що виросло на 9%, що в першу чергу пов'язано з тим, що саме машинобудування, впавши майже вполовину у минулому році, має найбільший потенціал до зростання, - відзначив Іванець.

"Додаткової волатильності у динаміку індексу промислового виробництва внесла електроенергетика. Так, у жовтні було зафіксовано значне зростання виробництва електроенергії, на 22% м/м, а у листопаді падіння на 2,6%", - вважає аналітик.

На думку співрозмовника, різке зростання виробництва електроенергії було викликано холодною погодою до початку опалюваного сезону, що змушувало обігріватися електричними приладами.

"Проте, нажаль, про фундаментальне становлення економіки України говорити ще зарано. Промислове виробництво переважно експортно-орієнтоване і не пов'язане з внутрішнім попитом. З урахуванням високої концентрації промислових активів у незначної кількості людей, це призводить до того, що зростання промисловості дуже слабо відображається на зростанні багатства нації, конкурентоспроможності та в цілому якості економіки", - резюмував Іванець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: