Банкіри збивають ціну проблемних банків?

Субота, 6 листопада 2010, 13:40

Враховуючи обмеженість бюджетних ресурсів, рекапіталізовані банки необхідно продавати, причому - через аукціони.

Таку думку озвучив колишній міністр економіки України і екс-голова Держфінпослуг Віктор Суслов, пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Якщо з'явиться такий інвестор, який візьме на себе зобов'язання, то ми побачимо, що рекапіталізовані банки чогось варті в цих ринкових умовах. Якщо він не з'явиться, значить повинна запускатися процедура ліквідації з відшкодуванням вкладів фізичних осіб у встановленому законодавством порядку", - говорить Суслов.

Екс-керівник Держфінпослуг вважає, що рішення про рекапіталізацію банків в принципі було помилковим.

"Рішення приймалися зовсім не з економічних міркувань. Треба пам'ятати політичну ситуацію - очікування президентської кампанії і природне бажання уряду відсунути в майбутнє рішення найскладніших питань. З цієї точки зору, прийняті рішення щодо рекапіталізації були якраз способом перенесення рішень у майбутнє", - додав він.

Реклама:

"Завдання розчищення банківської системи від поганих активів не було таким чином вирішене. Систему потрібно було санувати, оздоровлювати", - підкреслив Суслов.

З політичної природою "фундаменту", на якому будувалося рішення про рекапіталізацію банків, погодився і радник ліквідатора Укрпромбанку Ігор Власюк: "Це були політичні рішення. А політичні рішення в Україну приймаються частіше за все не з точки зору фінансових або економічних аргументів, а з урахуванням того, кому належить той чи інший банк, з урахуванням відповіді на питання, хто є великим / дрібним кредитором або дрібним / великим боржником цього банку".

Говорячи, зокрема, про можливі сценарії розвитку ситуації навколо Укрпромбанку, Власюк зазначив, що "інші рішення могли б бути прийняті, ситуація могла б розвиватися іншим чином".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!